Translate

19 Σεπτεμβρίου 2022

Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στανισλάου και του Αγίου Βλαδισλάου στο Βίλνιους της Λιθουανίας (Vilniaus Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedra). Ταξίδι στη Λιθουανία το καλοκαίρι του 2019.

Ο εντυπωσιακός καθεδρικός Ρωμαιοκαθολικός ναός χτίστηκε στη θέση παλιού ειδωλολατρικού ναού μετά τον εκχριστιανισμό των κατοίκων της περιοχής τo Μεσαίωνα. Στην πρώτη του μορφή ο ναός ήταν μια τετράγωνη εκκλησία που χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον βασιλιά Μιντάουγκας. Εννοείται ότι ο ναός πέρασε από πολλές φάσεις κατασκευής, καταστροφών, ανακατασκευής, επεκτάσεων, χτίστηκε σε γοτθικό ρυθμό, σε ρυθμό μπαρόκ, προστέθηκαν σ' αυτόν παρεκκλήσια, κρύπτες, γλυπτά, θησαυροί, τάφηκαν σ' αυτόν αρχιεπίσκοποι, βασιλιάδες...και τελικά στα τέλη του 18ου αιώνα απέκτησε τον νεοκλασικό ρυθμό που έχει μέχρι σήμερα. Γλυπτά κοσμούν το ναό εξωτερικά, τοποθετημένα σε κόγχες στις μακριές πλευρές. Τρία απ' αυτά κοσμούν το ναό πάνω από το αέτωμα, των αγίων Στανισλάου, Καζίμιρ και Ελένης. Στο εσωτερικό του ναού με τα παρεκκλήσια, ένα απ' αυτά τιμά τη μνήμη του Αγίου Καζίμιρ. και εντυπωσιάζει με τη μπαρόκ πολυτέλεια του από ακριβά υλικά όπως ο ψαμμίτης από τη Σουηδία, μάρμαρο από τα Καρπάθια όρη, χρυσός, ασήμι κ.α ταπεινά και άγια. 
Δίπλα στο ναό το καμπαναριό του και στην μεγάλη πλατεία γλυπτά, όπως του Γεδιμίνα, μεγάλου Δούκα της περιοχής τον 14ο αιώνα, στον οποίο οφείλεται η ίδρυση της Λιθουανίας, όχι με τη σημερινή μορφή, αλλά μιας πολιτικής οντότητας και επικράτειας ισχυρής στην εποχή του, με ισχυρούς απογόνους που κυβέρνησαν στην ευρύτερη περιοχή. Πολύ κοντά εξάλλου βρίσκεται και ο Πύργος του Γεδιμίνα για πανοραμική θέα της όμορφης πόλης και των ποταμών της. Στην όμορφη πλατεία βγαίνουν φωτογραφίες και νεόνυμφοι. Εδώ οι γαμπροί φοράνε κατακόκκινα κουστούμια. Γιατί όχι;




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου