Translate

26 Σεπτεμβρίου 2022

Μουσείο Επαγγελμάτων και Αγώνων για την Ελευθερία στο Βίλνιους της Λιθουανίας (Okupacijų ir laisvės kovų muziejus). Ταξίδι στη Λιθουανία το καλοκαίρι του 2019.

 



Τα πρώην κεντρικά γραφεία της KGB στο Βίλνιους της Λιθουανίας στεγάζουν σήμερα το Μουσείο των Αγώνων υπέρ της Ελευθερίας. Ένα μέρος του είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα της Λιθουανίας από τους Ναζί Γερμανούς κ.α. συνεργάτες τους και ένα μέρος στην αντίσταση των δυτικότροπων ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Σήμερα που το δυτικό χρήμα πλουτίζει ακραία κάποιους προνομιούχους της χώρας το Ολοκαύτωμα της χώρας αυτής, αλλά και όλης της Ευρώπης, τείνει να εξισωθεί, ακόμα και να υποτιμηθεί σε σχέση με την καταπίεση και όποια ανελευθερία ή ακόμα και θανάτους υπέστησαν οι πρώην Σοβιετικές χώρες από τη Ρωσική ηγεσία.
Το κτίριο αυτό, όταν χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1890), επί τσαρικής αυτοκρατορίας  αρχικά λειτούργησε ως Κυβερνείο. Αργότερα στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου ως κέντρο στρατολόγησης και αρχηγείο του διοικητή του Βίλνιους. Στη συνέχεια, την εποχή της Ρωσικής επανάστασης στέγαζε επιτροπές και ένα επαναστατικό δικαστήριο. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στέγασε το Αρχηγείο της Γκεστάπο και στη συνέχεια στέγασε τα γραφεία της KGB, μια φυλακή και ένα κέντρο ανακρίσεων.
Γενικά καλύτερα να μην περνούσες το κατώφλι του κτιρίου. Στις μεγάλες λίθινες βάσεις του οικοδομήματος αναγράφονται τα ονόματα αντιστασιακών και θυμάτων από τις διάφορες περιόδους της ιστορίας. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πλατεία Lukiskiau και σε έναν από τους πιο κεντρικούς και εμπορικούς δρόμους του Βίλνιους. Περάσαμε δεκάκις από κει, κατά κάποιο τρόπο "η γειτονιά μας" στο Βίλνιους, αφού το ξενοδοχείο μας βρισκόταν λίγο πιο κάτω.
Εκτός από τη στέγαση του Μουσείου, το κτίριο λειτουργεί πλέον ως δικαστήριο και ως αποθήκη των Ειδικών Αρχείων της Λιθουανίας.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου