Translate

25 Σεπτεμβρίου 2022

Το Δημαρχείο της πόλης Κάουνας (Kauno rotušė), ο Δήμαρχος Jonas Vileišis, ο ναός του Φραγκίσκου Ξαβιέ των Ιησουιτών στο Κάουνας της Λιθουανίας (Ταξίδι στη Λιθουανία το καλοκαίρι του 2019)

Το Δημαρχείο στην Πόλη Κάουνας της Λιθουανίας βρίσκεται σε μια μεγάλη πλατεία του ιστορικού κέντρου της πόλης. Η πρώτη κατασκευή ανάγεται στον 16ο αιώνα και αρχικά ήταν μονώροφο. Αργότερα προστέθηκε δεύτερος όροφος και ένας οχταώροφος πύργος. Ο πρώτος όροφος χρησιμοποιούνταν για το εμπόριο και για τους δεσμοφύλακες, ο δεύτερος για το δικαστήριο, τον δικαστή, το ταμείο, το αρχείο και την καγκελαρία. Τα κελάρια χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση αγαθών και το υπόγειο του πύργου ως φυλακή. Ανακαινίστηκε επανασχεδιάστηκε και ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές, στην πορεία λειτούργησε ως εκκλησία, χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πυρομαχικών, ως κατοικία Ρώσων τσάρων, ως Λέσχη της Πόλης Κάουνας, ως Θέατρο, στέγασε την Πυροσβεστική υπηρεσία, το Αρχείο της Πόλης, ως Μουσείο ... και τελικά σήμερα είναι το Δημαρχείο της πόλης, αλλά και Μουσείο. Ονομάζεται και "Λευκός Κύκνος" και πράγματι έτσι κομψό και λευκό που είναι, θυμίζει έναν κύκνο. 

Στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, υπάρχει το άγαλμα του δημάρχου Jonas Vileišis. Χάρη σ' αυτόν, το Κάουνας αναπτύχθηκε σημαντικά στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Φραγκίσκου Ξαβιέ ή των Ιησουιτών του Κάουνας. Αρχικά το 17ο αιώνα ένα παρεκκλήσι, ενώ η κατασκευή και ολοκλήρωση ενός ναού έγινε κυρίως το 18ο αιώνα. Τον 20ο αιώνα ο ναός ανακαινίστηκε, αφού κι αυτός πέρασε από καταστροφές και διάφορες χρήσεις.  










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου