Translate

26 Σεπτεμβρίου 2022

Κάουνας, πόλη της Λιθουανίας, γενικές πληροφορίες. (Ταξίδι στη Λιθουανία το καλοκαίρι του 2019)

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και κάποτε προσωρινή πρωτεύουσα είναι η Κάουνας στη συμβολή των ποταμών Νέρις και Νεμούνας. Σύμφωνα με το μύθο η πόλη ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, αλλά στις γραπτές πηγές αναφέρεται από τον 14ο αι. και εξής, όταν χτίστηκε αμυντικό κάστρο στην πόλη και σταδιακά έμποροι της Χανσεατικής Ένωσης εγκαταστάθηκαν σ' αυτήν. Έτσι άρχισε και η ανάπτυξη της, ιδρύθηκε σχολείο, νοσοκομείο, λειτούργησε φαρμακείο, επεκτάθηκε. Οι διεκδικήσεις και οι πόλεμοι συχνοί, και στην περιοχή αυτή του Δουκάτου της Λιθουανίας, δέχονται επιθέσεις από τον τσαρικό στρατό, από τον Σουηδικό στρατό, τους 17ο και 18ο αιώνες, αλλά και το χτύπημα της Μαύρης Πανώλης, πυρκαγιές που καταστρέφουν τμήματα της πόλης, Επί τσαρικής κυριαρχίας και Ναπολεόντειων πολέμων, ο γαλλικός στρατός καταστρέφει δύο φορές την πόλη τον 19ο αιώνα. Το 1862 κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε τη ρωσική αυτοκρατορία με τη Γερμανία, κάνοντας το Κάουνας σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο, ενώ αρχίζουν να λειτουργούν οι πρώτες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας.

Κατά το Μεσοπόλεμο η πόλη Κάουνας γνώρισε άνθιση της βιομηχανίας κι εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Μάλιστα κατά τη Δημαρχία του Γιόνας Βιλάισις (το άγαλμα του κοσμεί την πλατεία Δημαρχείου) το Κάουνας αναπτύχθηκε και έγινε μια πραγματικά σύγχρονη πόλη. Κατασκευάστηκε δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, η έκταση της πόλης μεγάλωσε από 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 40 και χτίστηκαν περισσότερα από 2.500 νέα κτίρια, καθώς και τρεις γέφυρες πάνω από τους ποταμούς Νέρις και Νεμούνας. Όλοι οι δρόμοι ασφαλτοστρώθηκαν, τα ιππήλατα μέσα μαζικής μεταφοράς αντικαταστάθηκαν με λεωφορεία, νέα προάστια σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν, όπως και πάρκα και πλατείες. Τέθηκαν οι βάσεις για ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χτίστηκαν τρία νέα σχολεία και αρκετές βιβλιοθήκες. Ο Βιλάισις είχε επαφές με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, και το Κάουνας έγινε ενεργό μέρος της ευρωπαϊκής ζωής.

Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου το Κάουνας είχε περίπου 35.000 - 40.000 Εβραίους κατοίκους. Οι Εβραίοι ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο, τη χειροτεχνία και τα ελεύθερα επαγγέλματα. Το Κάουνας ήταν επίσης κέντρο της Εβραϊκής εκπαίδευσης. Η πόλη είχε περίπου 100 εβραϊκές οργανώσεις, 40 συναγωγές, πολλά εβραϊκά σχολεία και 4 Γυμνάσια. Ήταν επίσης σημαντικό κέντρο του Σιωνιστικού κινήματος. Υπέστησαν κι αυτοί τις εγκληματικές ενέργειες των Ναζί στην Ευρώπη. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το Κάουνας έγινε η κύρια βιομηχανική πόλη της Λιθουανίας. Το Κάουνας γνώρισε περιορισμένες ταραχές κατά την ανεξαρτητοποίηση της Λιθουανίας από την ΕΣΣΔ το 1991.

Στην πόλη κάναμε κυρίως βολτίτσες στο ιστορικό της κέντρο, γνωρίσαμε ιστορικά κτίρια και σημεία, αλλά χαλαρώσαμε επίσης σε καφέ και εστιατόρια. Όλα όμορφα, όπως γίνεται στις εκδρομές. Στο γήπεδο μπάσκετ της ομάδας Ζαλγκίρις Κάουνας δεν πήγαμε και μας έμεινε απωθημένο, στο σύζυγο δηλαδή. Ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στον Σαμπόνις.














































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου