Translate

28 Σεπτεμβρίου 2022

Τα υπόλοιπα της Λιθουανίας. Ταξίδι στη χώρα το καλοκαίρι του 2019

Από την άφιξη ως την αναχώρηση από το αεροδρόμιο, δε θυμάμαι να είδα άλλο από ομορφιά. Φύση, δρόμοι, καθαριότητα που σημαίνει παιδεία, καλοδιατηρημένα και αναστηλωμένα μνημεία να τα ζηλεύεις και να μπορείς να πλάσεις με το μυαλό σου κάποια ιστορία της εποχής τους, άπλα που έχουν όλες οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και η Ρωσία, πλατείες και πάρκα παντού στις πόλεις τους καλοσχεδιασμένα, δυνατότητα για όλες τις αθλοπαιδιές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια, σχολεία, ιδρύματα, οργανισμούς αξιοθαύμαστα, καλαίσθητα, να αναρωτιέσαι τι στο καλό συμβαίνει στη χώρα μας με τους μηχανικούς και όσους αναλαμβάνουν τα έργα, Μουσεία, μουσεία, μουσεία ...όλη η ιστορία τους σε ιστορικά κτίρια, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια όλα στεγασμένα σε αρχιτεκτονήματα θαυμάσια, να χαίρεσαι να περπατάς, καλοκαίρι τουλάχιστον, και να μη χορταίνει το μάτι ομοφριά παντού. Ποτάμια , λίμνες, γέφυρες, όλα παντού στη χώρα αξιοποιημένα με τον καλύτερο τρόπο και κυρίως για να τα χαίρονται οι πολίτες.

Μια ακόμα χώρα της Βορειοδυτικής Ευρώπης, της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) με πρωτεύουσα το Βίλνιους με πληθυσμό 2.800.000 κατοίκους περίπου και πληθυσμό στην πρωτεύουσα περίπου 600.000 κατοίκους. Το πρώτο Λιθουανικό κράτος ιδρύθηκε τον 13ο αι., όταν ο βασιλιάς Μιντάουγκας ένωσε λιθουανικά εδάφη υπό την εξουσία του. Τον 14ο αιώνα το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας ήταν η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη και περιλάμβανε τη σημερινή Λιθουανία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τμήματα της Πολωνίας και της Ρωσίας. Τον 16ο αι. η Λιθουανία και η Πολωνία σχημάτισαν μια εθελοντική ένωση δύο κρατών, την Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία. Η Κοινοπολιτεία διήρκεσε περισσότερους από δύο αιώνες, μέχρις ότου γειτονικές χώρες τη διέλυσαν. Ακολουθούν οι Βόρειοι Πόλεμοι και η κυριαρχία των Σουηδών, η Μαύρη Πανώλη με τις συνέπειες της και τα εδάφη της Μεγάλης Λιθουανίας περνούν σε Ρώσους κυρίως, Πρώσους, Αυστριακούς. Οι πόλεμοι δε σταματάν. Εννοείται ότι ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι καταστροφικοί και για την περιοχή αυτή της Ευρώπης, επιπλέον γιατί υπήρχαν στη Λιθουανία ισχυρές και μεγάλες κοινότητες Εβραίων. Τον 20ο αι. η Λιθουανία εντάσσεται στην Ε. Ε., οπότε περαστικά τους. Ένα ισχυρό και ανίκητο κονκλάβιο απομυζεί  και στραγγαλίζει τους πολλούς. Είναι τόσο βαθιά τα δίκτυα και οι ρίζες του πλέον που δεν νικιέται παρά μόνο αν πέσουμε όλοι.

Αλλά έγραφα ευχάριστα για τη χώρα αυτή και ως τέτοια θα μείνει στις αναμνήσεις μας. Εικόνες, εικόνες, εικόνες ...αυτές που βλέπει ο τουρίστας, τα λίγα, τα βασικά, τα ωραία και τροφοδοτούν τη διάθεση του να δει κι άλλα, γιατί οι ομορφιές του κόσμου είναι ατελείωτες και λίγοι οι τυχεροί που έχουν γυρίσει ένα μεγάλο μέρος του. Εμείς, γρανάζια μια μηχανής για χρόνια, πολύ λίγα είδαμε, αλλά ελπίζουμε να προλάβουμε και λίγα ακόμα.























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου