Translate

04 Σεπτεμβρίου 2022

Αρ Νουβό (art nouveau) κτίρια στη Ρίγα της Λετονίας (ταξίδι στη Λετονία το καλοκαίρι του 2019)

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να αναγνωρίσω εύκολα τον αρχιτεκτονικό ρυθμό ενός κτιρίου, μπερδεύομαι ανάμεσα στο ροκοκό, το μπαρόκ, το αρ νουβό (art nouveau). Στη Ρίγα της Λετονίας κατασκευάστηκαν πολλά κτίρια σε ρυθμό αρ νουβό ή μετέτρεψαν τις προσόψεις παλιότερων κτιρίων ακολουθώντας το ρυθμό αυτό. Υπάρχουν ολόκληρες ωραιότατες συνοικίες με τέτοια κτίρια που κυρίως κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Νεότερος ρυθμός, λοιπόν, αυτός, αλλά έντονα διακοσμητικός στην πρόσοψη των κτιρίων, με μοτίβα όπως μορφές ζώων, ανθρωπόμορφων στοιχείων, φυτών κ.α. που ενσωματώνονται ως αρχιτεκτονικά μέλη. Συμπληρωματικά στη διακόσμηση χρησιμοποιείται το γυαλί, τα κεραμικά, ο σίδηρος.
Η Ρίγα ως εμπορικό κέντρο της Ρωσικής αυτοκρατορίας και αργότερα της Σοβιετικής Ένωσης γνώρισε ανάπτυξη, οπότε αναλόγως κατασκευάστηκαν εντυπωσιακά κτίρια από Λετονούς και άλλους αρχιτέκτονες σύμφωνα με τα ρεύματα και τις μόδες που φοριούνταν στις αρχιτεκτονικές κατασκευές.
Η πόλη αυτή έχει τα περισσότερα Art Nouveau κτίρια (διάβασα κάπου, δε γνωρίζω αν ισχύει). Στην οδό Alberta – όπου βρίσκεται και το μουσείο Art Nouveau – υπάρχουν υπέροχα διακοσμημένα σπίτια σε design του Mikhail Eisenstein, σα να λέμε του Gaudi της Ρίγα (ο γιος του, Sergei Eisenstein, υπήρξε ο διάσημος Σοβιετικός σκηνοθέτης που, μεταξύ άλλων, σκηνοθέτησε το Θωρηκτό Ποτέμκιν). Η πιο διάσημη πρόσοψη της πόλης βρίσκεται σε ένα κτίριο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Konstantins Peksens και όπου κάθε παράθυρο είναι ένα διαφορετικό έργο τέχνης. Το γλυπτό μίας γυναίκας που διακοσμεί την πρόσοψη έχει ανακηρυχθεί “Miss Ρίγα” από τους ντόπιους. (Δεν είναι όλες οι φωτό από την οδό Αλμπέρτα)
Ευχάριστες οι βόλτες στις συνοικίες μ' αυτά τα κτίρια κοσμήματα της πόλης τους. Πολύ ομορφιά κι εδώ. Σε μας οι άχρηστοι, γνωρίζετε ...

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου