Translate

06 Σεπτεμβρίου 2022

The House of the Blackheads (Melnga,lvju nams), δηλαδή το Σπίτι της Αδελφότητας των Μαυροκέφαλων ή Μαυροσκέπαστων στη Ρίγα της Λετονίας (ταξίδι στη Λετονία το καλοκαίρι του 2019)







Το σπίτι της Αδελφότητας των Μαυροκέφαλων ή Μαυροσκέπαστων (The House of the Blackheads) βρίσκεται σε μια μεγάλη πλατεία της παλιάς πόλης της Ρίγα, που είναι και πλατεία Δημαρχείου και άλλων μνημείων. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι κατασκευή του 1995 - 2000. Χρηματοδοτήθηκε από τράπεζα, αλλά και από τον οβολό απλών πολιτών. Ο καθένας έδωσε από 7 - 11 ευρώ περίπου, συμμετέχοντας στην καμπάνια "I Build the house of the Blackheads" έχοντας συμβολικά τη δυνατότητα να τοποθετήσει από ένα τούβλο κατά τη διάρκεια ανακατασκευής του κτιρίου, βασισμένη στα παλιά σχέδια. 
Το κτίριο που στεγάστηκε η Αδελφότητα από τον 14ο αιώνα, υπέστη πολλές καταστροφές, διορθώθηκε, επεκτάθηκε, διακοσμήθηκε πολλές φορές στο πέρασμα των χρόνων. Βομβαρδίστηκε και μετατράπηκε σε ερείπια από τους Γερμανούς το 1941 και τα ερείπια κατεδαφίστηκαν από τους Σοβιετικούς το 1948. Ακέραια διατηρήθηκαν μόνον τα υπόγεια του κτιρίου. Αυτή πολύ συνοπτικά είναι η ιστορία του κτιρίου. Επιπλέον μπροστά στο κτίριο για πρώτη φορά στη ιστορία της Λετονίας στολίστηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο το 1510 και χόρεψαν γύρω απ΄ αυτό.

Όμως ποια ήταν η Αδελφότητα των Μαυροκέφαλων;  Εν τάχει, επίσης: Μια λέσχη, κλαμπ, κλειστή ομάδα, εταιρεία, ένωση, ένα είδος κλειστής στοάς, ντόπιων και αλλοδαπών ανύπαντρων ανδρών, εμπόρων, πλοιοκτητών, χρυσοχόων, μελετητών, δασκάλων, χημικών που δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Λιβονίας (και στο Ταλίν) από το 14ο αιώνα ως το 1940. Παραμένει ενεργή στο Αμβούργο μέχρι σήμερα. Αρχικά η ένωση ιδρύθηκε ως στρατιωτική οργάνωση για την περιφρούρηση και υπεράσπιση της περιοχής, κατέληξε όμως μια κοινωνική οργάνωση μετά το τέλος του Μεγάλου Βορείου Πολέμου (18ος αι.), ανάμεσα σε Ρώσους και Σουηδούς. Η αδελφότητα κατά καιρούς εκτός από συμμετοχή σε συγκρούσεις με στρατό (ιππικό), παρείχε όπλα της εποχής στην κοινότητα ή τα χρήματα για να κατασκευαστούν. Υπήρχε καταστατικό, είχαν το δικό τους οικόσημο και προστάτης τους ήταν ο Αιγύπτιος Saint Maurice. Οι αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ των αδελφών ρυθμίζονταν αυστηρά και κάθε παρέκκλιση από το καθιερωμένο πρότυπο τιμωρούνταν. Τους 18ο και 19ο αιώνες, όταν ο στρατιωτικός τους ρόλος εξασθένησε, η δράση τους έγινε κοινωνική, χρηματοδοτούσαν τελετές, κοινωνικές εκδηλώσεις, το χώρο των εικαστικών τεχνών, τον πολιτισμό. Καταλαβαίνουμε ότι απαρτίζονταν από κοινωνικές ελίτ, οι οποίες μετά την επικράτηση του κουμμουνισμού κατέφυγαν στη Γερμανία. Η αδελφότητα Brotherhood of Blackheads ήταν χωρισμένη σε τοπικές αυτόνομες οργανώσεις που κατείχαν τα λεγόμενα Blackhead Houses σε περισσότερες από 20 πόλεις στην Εσθονία και τη Λετονία, Σήμερα το House of the Blackheads στη Ρίγα είναι μουσείο, επιπλέον φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου