Translate

29 Σεπτεμβρίου 2022

Ιαματικά Λουτρά στα Θέρμα της Ικαρίας (ταξίδι στο νησί τον Σεπτέμβριο του 2019)


Υδροθεραπευτήρια στη Θέρμα της Ικαρίας, τρία στον αριθμό, δύο δημόσια και ένα ιδιωτικό, όλα σε άθλια κατάσταση. Βρωμιά, άθλια κτίρια (το ένα λίγο πιο σύγχρονο, λίγο καλύτερη προχειροκατασκευή), είδη υγιεινής να σιχαίνεσαι. Πρέπει να βλέπουν αποτελέσματα αυτοί που πηγαίνουν και να έχουν μεγάλη ανάγκη τα ιαματικά, αλλιώς δεν εξηγείται. Τη χρονιά που πήγαμε, το Σεπτέμβριο του 2019, τα δημόσια ήταν κλειστά, γιατί λειτουργούν χωρίς άδειες και πιστοποίηση και ο νέος δήμαρχος με την παραλαβή του θώκου τα έκλεισε για να μην πληρώνει πρόστιμα που τρέχουν. Συγχρόνως πολλοί ηλικιωμένοι, και όχι μόνο, είχαν κλείσει ξενοδοχεία και εισιτήρια ειδικά για τα θερμά λουτρά της Ικαρίας και βρίσκονταν εγκλωβισμένοι εκεί. Αλλά αυτά είναι συνήθη στον τόπο μας. Ευτυχώς υπάρχει μια φυσική γούρνα στα Θέρμα, έξω από ένα υδροθεραπευτήριο κι εκεί στριμώχνονταν αρκετοί για θεραπεία στο ζεστό-καυτό νερό. Στριμωχτήκαμε τρεις τέσσερις φορές κι εμείς. Οι επόμενοι περιμένουν να μπουν, μόλις βγουν οι προηγούμενοι. Αυτά είδαμε εμείς. Έναν ακόμα θησαυρό της χώρας να μένει αναξιοποίητος ή η αξιοποίηση του να είναι ελεεινή και παράνομη. Εκτός από τα Θέρμα, φυσικές πηγές υπάρχουν και σε άλλα σημεία του νησιού.

Πληροφοριακά οι θερμομεταλλικές πηγές της Ικαρίας αναβλύζουν από τη θάλασσα και φθάνουν στην επιφάνεια μέσω ρηξιγενών δομών, πτυχώσεων και φλεβών. Η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 31C έως 58C, ενώ η ραδιενέργεια των πηγών οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο ραδόνιο και μπορεί να εμφανίσει διακυμάνσεις στην τιμή της ανάλογα με τη γεωλογική διαδρομή του νερού.




28 Σεπτεμβρίου 2022

Ποίημα : "Ισλανδικό πλεκτό πουλόβερ" το ονόμασα. Γραμμένο τον Σεπτέμβριο του 2022



Για μάλλινο χοντρό ζεστό ισλανδικό

πουλόβερ, κουβάρια και κουβάρια ξετυλίχτηκαν

να πλέξουν σχέδια με χρώματα πολλά

να γίνει το εργόχειρο ομορφιά, ενδεικτικό

νέας αρχής. Από Δευτέρα σα να λέμε.

Ναι, μη νομίσετε κάτι βαρύγδουπο και ηχηρό.

Στην πλάτη "φτου, ξελευτερία " έγραψαν τα νήματα

να μείνουν πίσω τα παλιά. Η ελπίδα πάντα πλέει σε πελάγη μελλοντικά.

Γύρω απ' τους ώμους πλέχτηκε του κόσμου τούτου η ομορφιά,

ο ήλιος, το φεγγάρι, τ' άστρα, η γη, οι θάλασσες, οι ωκεανοί,

ποτάμια, δάση και βουνά, λουλούδια, ζώα και πουλιά,

η μέρα, η νύχτα, ο ουρανός, τα σύννεφα, όμορφες πόλεις,

όμορφα έργα ανθρωπινά, μουσικές, χοροί, τραγούδια...

πάντα χωράνε τα καλά. Σαν κιβωτός. Για Νώε δεν περίσσεψαν μαλλιά.

Είπαμε: "Φτου, ξελευτεριά". Το ρούχο ακόμα δεν τελείωσε.

Λίγο του μένει. Θα τελειώσει πόντο πόντο και αυτό. Μα ήταν το έναυσμα,

το πουλόβερ το ισλανδικό, μπορεί και η τυχούσα συγκυρία,

την ομορφιά που έχει ένα μάλλινο ζεστό ισλανδικό πλεκτό κι αλλού,

στου κόσμου αυτού τις στράτες, που ανοίγονται σωρό, να την αναζητώ.

Ματίνα Γκούτζιου

Τα υπόλοιπα της Λιθουανίας. Ταξίδι στη χώρα το καλοκαίρι του 2019

Από την άφιξη ως την αναχώρηση από το αεροδρόμιο, δε θυμάμαι να είδα άλλο από ομορφιά. Φύση, δρόμοι, καθαριότητα που σημαίνει παιδεία, καλοδιατηρημένα και αναστηλωμένα μνημεία να τα ζηλεύεις και να μπορείς να πλάσεις με το μυαλό σου κάποια ιστορία της εποχής τους, άπλα που έχουν όλες οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και η Ρωσία, πλατείες και πάρκα παντού στις πόλεις τους καλοσχεδιασμένα, δυνατότητα για όλες τις αθλοπαιδιές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια, σχολεία, ιδρύματα, οργανισμούς αξιοθαύμαστα, καλαίσθητα, να αναρωτιέσαι τι στο καλό συμβαίνει στη χώρα μας με τους μηχανικούς και όσους αναλαμβάνουν τα έργα, Μουσεία, μουσεία, μουσεία ...όλη η ιστορία τους σε ιστορικά κτίρια, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια όλα στεγασμένα σε αρχιτεκτονήματα θαυμάσια, να χαίρεσαι να περπατάς, καλοκαίρι τουλάχιστον, και να μη χορταίνει το μάτι ομοφριά παντού. Ποτάμια , λίμνες, γέφυρες, όλα παντού στη χώρα αξιοποιημένα με τον καλύτερο τρόπο και κυρίως για να τα χαίρονται οι πολίτες.

Μια ακόμα χώρα της Βορειοδυτικής Ευρώπης, της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) με πρωτεύουσα το Βίλνιους με πληθυσμό 2.800.000 κατοίκους περίπου και πληθυσμό στην πρωτεύουσα περίπου 600.000 κατοίκους. Το πρώτο Λιθουανικό κράτος ιδρύθηκε τον 13ο αι., όταν ο βασιλιάς Μιντάουγκας ένωσε λιθουανικά εδάφη υπό την εξουσία του. Τον 14ο αιώνα το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας ήταν η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη και περιλάμβανε τη σημερινή Λιθουανία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τμήματα της Πολωνίας και της Ρωσίας. Τον 16ο αι. η Λιθουανία και η Πολωνία σχημάτισαν μια εθελοντική ένωση δύο κρατών, την Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία. Η Κοινοπολιτεία διήρκεσε περισσότερους από δύο αιώνες, μέχρις ότου γειτονικές χώρες τη διέλυσαν. Ακολουθούν οι Βόρειοι Πόλεμοι και η κυριαρχία των Σουηδών, η Μαύρη Πανώλη με τις συνέπειες της και τα εδάφη της Μεγάλης Λιθουανίας περνούν σε Ρώσους κυρίως, Πρώσους, Αυστριακούς. Οι πόλεμοι δε σταματάν. Εννοείται ότι ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι καταστροφικοί και για την περιοχή αυτή της Ευρώπης, επιπλέον γιατί υπήρχαν στη Λιθουανία ισχυρές και μεγάλες κοινότητες Εβραίων. Τον 20ο αι. η Λιθουανία εντάσσεται στην Ε. Ε., οπότε περαστικά τους. Ένα ισχυρό και ανίκητο κονκλάβιο απομυζεί  και στραγγαλίζει τους πολλούς. Είναι τόσο βαθιά τα δίκτυα και οι ρίζες του πλέον που δεν νικιέται παρά μόνο αν πέσουμε όλοι.

Αλλά έγραφα ευχάριστα για τη χώρα αυτή και ως τέτοια θα μείνει στις αναμνήσεις μας. Εικόνες, εικόνες, εικόνες ...αυτές που βλέπει ο τουρίστας, τα λίγα, τα βασικά, τα ωραία και τροφοδοτούν τη διάθεση του να δει κι άλλα, γιατί οι ομορφιές του κόσμου είναι ατελείωτες και λίγοι οι τυχεροί που έχουν γυρίσει ένα μεγάλο μέρος του. Εμείς, γρανάζια μια μηχανής για χρόνια, πολύ λίγα είδαμε, αλλά ελπίζουμε να προλάβουμε και λίγα ακόμα.






27 Σεπτεμβρίου 2022

Φάκελος με όλες τις αναρτήσεις για τη Λιθουανία (ταξίδι το καλοκαίρι του 2019)






























Η "γειτονιά μας" στο Βίλνιους της Λιθουανίας, κοντά στην πλατεία Lukiskiau. Ταξίδι στη Λιθουανία το καλοκαίρι του 2019.

Από την πλατεία του Καθεδρικού Ναού των Βλατισλάου και Στανισλάου ως το ξενοδοχείο μας ήταν τρία - τέσσερα χιλιόμετρα δρόμος ευθεία, σε έναν από τους πιο κεντρικούς και εμπορικούς δρόμους, τη λεωφόρο Γεδιμίνας. Διανύσαμε πολλές φορές τον δρόμο αυτό με τα ωραία και καλοδιατηρημένα κτίρια διαφόρων ρυθμών, με τις πλατείες, τα καταστήματα, τα δρώμενα, τα μνημεία, Μουσεία ... καλοκαιράκι, οπότε πιο ευχάριστα. Βέβαια "γειτονιά" θεωρήσαμε και την περιοχή από το ξενοδοχείο προς την αντίθετη κατεύθυνση προς τον ποταμό Νέρις και όλους τους παράλληλους ή κάθετους δρόμους γύρω απ' αυτό. Παντού άπλα, πράσινο, κήποι, δυνατότητα για δραστηριότητες ... μια ακόμα ωραία πρωτεύουσα. Μεταξύ των άλλων γλυπτών που βλέπαμε στις βόλτες μας και πολλά από την ελληνική μυθολογία που κοσμούν το Βίλνιους, όπως και όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις πλην της Ελλάδας. Καθαριότητα, προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, έργα και υλικά για να αντέξουν στο χρόνο, θαρρείς για πάντα, καλή συντήρηση, σεβασμός στον πολίτη που του δίνεται η δυνατότητα να απολαμβάνει καλαισθησία και ομορφιά. Πόσο μάλλον ο τουρίστας που η διάθεση του είναι εκδρομική, χαίρεται το καινούργιο, το διαφορετικό, το πολιτισμένο, αν είναι Έλληνας. Ομορφιά και καλή διάθεση σημαίνει απόλαυση. Σε μας οι άχρηστοι γνωρίζετε πόσο ενδιαφέρονται και φροντίζουν τον τόπο.













26 Σεπτεμβρίου 2022

Μουσείο Επαγγελμάτων και Αγώνων για την Ελευθερία στο Βίλνιους της Λιθουανίας (Okupacijų ir laisvės kovų muziejus). Ταξίδι στη Λιθουανία το καλοκαίρι του 2019.

 



Τα πρώην κεντρικά γραφεία της KGB στο Βίλνιους της Λιθουανίας στεγάζουν σήμερα το Μουσείο των Αγώνων υπέρ της Ελευθερίας. Ένα μέρος του είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα της Λιθουανίας από τους Ναζί Γερμανούς κ.α. συνεργάτες τους και ένα μέρος στην αντίσταση των δυτικότροπων ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Σήμερα που το δυτικό χρήμα πλουτίζει ακραία κάποιους προνομιούχους της χώρας το Ολοκαύτωμα της χώρας αυτής, αλλά και όλης της Ευρώπης, τείνει να εξισωθεί, ακόμα και να υποτιμηθεί σε σχέση με την καταπίεση και όποια ανελευθερία ή ακόμα και θανάτους υπέστησαν οι πρώην Σοβιετικές χώρες από τη Ρωσική ηγεσία.
Το κτίριο αυτό, όταν χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1890), επί τσαρικής αυτοκρατορίας  αρχικά λειτούργησε ως Κυβερνείο. Αργότερα στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου ως κέντρο στρατολόγησης και αρχηγείο του διοικητή του Βίλνιους. Στη συνέχεια, την εποχή της Ρωσικής επανάστασης στέγαζε επιτροπές και ένα επαναστατικό δικαστήριο. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στέγασε το Αρχηγείο της Γκεστάπο και στη συνέχεια στέγασε τα γραφεία της KGB, μια φυλακή και ένα κέντρο ανακρίσεων.
Γενικά καλύτερα να μην περνούσες το κατώφλι του κτιρίου. Στις μεγάλες λίθινες βάσεις του οικοδομήματος αναγράφονται τα ονόματα αντιστασιακών και θυμάτων από τις διάφορες περιόδους της ιστορίας. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πλατεία Lukiskiau και σε έναν από τους πιο κεντρικούς και εμπορικούς δρόμους του Βίλνιους. Περάσαμε δεκάκις από κει, κατά κάποιο τρόπο "η γειτονιά μας" στο Βίλνιους, αφού το ξενοδοχείο μας βρισκόταν λίγο πιο κάτω.
Εκτός από τη στέγαση του Μουσείου, το κτίριο λειτουργεί πλέον ως δικαστήριο και ως αποθήκη των Ειδικών Αρχείων της Λιθουανίας.











Κάουνας, πόλη της Λιθουανίας, γενικές πληροφορίες. (Ταξίδι στη Λιθουανία το καλοκαίρι του 2019)

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και κάποτε προσωρινή πρωτεύουσα είναι η Κάουνας στη συμβολή των ποταμών Νέρις και Νεμούνας. Σύμφωνα με το μύθο η πόλη ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, αλλά στις γραπτές πηγές αναφέρεται από τον 14ο αι. και εξής, όταν χτίστηκε αμυντικό κάστρο στην πόλη και σταδιακά έμποροι της Χανσεατικής Ένωσης εγκαταστάθηκαν σ' αυτήν. Έτσι άρχισε και η ανάπτυξη της, ιδρύθηκε σχολείο, νοσοκομείο, λειτούργησε φαρμακείο, επεκτάθηκε. Οι διεκδικήσεις και οι πόλεμοι συχνοί, και στην περιοχή αυτή του Δουκάτου της Λιθουανίας, δέχονται επιθέσεις από τον τσαρικό στρατό, από τον Σουηδικό στρατό, τους 17ο και 18ο αιώνες, αλλά και το χτύπημα της Μαύρης Πανώλης, πυρκαγιές που καταστρέφουν τμήματα της πόλης, Επί τσαρικής κυριαρχίας και Ναπολεόντειων πολέμων, ο γαλλικός στρατός καταστρέφει δύο φορές την πόλη τον 19ο αιώνα. Το 1862 κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε τη ρωσική αυτοκρατορία με τη Γερμανία, κάνοντας το Κάουνας σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο, ενώ αρχίζουν να λειτουργούν οι πρώτες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας.

Κατά το Μεσοπόλεμο η πόλη Κάουνας γνώρισε άνθιση της βιομηχανίας κι εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Μάλιστα κατά τη Δημαρχία του Γιόνας Βιλάισις (το άγαλμα του κοσμεί την πλατεία Δημαρχείου) το Κάουνας αναπτύχθηκε και έγινε μια πραγματικά σύγχρονη πόλη. Κατασκευάστηκε δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, η έκταση της πόλης μεγάλωσε από 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 40 και χτίστηκαν περισσότερα από 2.500 νέα κτίρια, καθώς και τρεις γέφυρες πάνω από τους ποταμούς Νέρις και Νεμούνας. Όλοι οι δρόμοι ασφαλτοστρώθηκαν, τα ιππήλατα μέσα μαζικής μεταφοράς αντικαταστάθηκαν με λεωφορεία, νέα προάστια σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν, όπως και πάρκα και πλατείες. Τέθηκαν οι βάσεις για ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χτίστηκαν τρία νέα σχολεία και αρκετές βιβλιοθήκες. Ο Βιλάισις είχε επαφές με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, και το Κάουνας έγινε ενεργό μέρος της ευρωπαϊκής ζωής.

Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου το Κάουνας είχε περίπου 35.000 - 40.000 Εβραίους κατοίκους. Οι Εβραίοι ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο, τη χειροτεχνία και τα ελεύθερα επαγγέλματα. Το Κάουνας ήταν επίσης κέντρο της Εβραϊκής εκπαίδευσης. Η πόλη είχε περίπου 100 εβραϊκές οργανώσεις, 40 συναγωγές, πολλά εβραϊκά σχολεία και 4 Γυμνάσια. Ήταν επίσης σημαντικό κέντρο του Σιωνιστικού κινήματος. Υπέστησαν κι αυτοί τις εγκληματικές ενέργειες των Ναζί στην Ευρώπη. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το Κάουνας έγινε η κύρια βιομηχανική πόλη της Λιθουανίας. Το Κάουνας γνώρισε περιορισμένες ταραχές κατά την ανεξαρτητοποίηση της Λιθουανίας από την ΕΣΣΔ το 1991.

Στην πόλη κάναμε κυρίως βολτίτσες στο ιστορικό της κέντρο, γνωρίσαμε ιστορικά κτίρια και σημεία, αλλά χαλαρώσαμε επίσης σε καφέ και εστιατόρια. Όλα όμορφα, όπως γίνεται στις εκδρομές. Στο γήπεδο μπάσκετ της ομάδας Ζαλγκίρις Κάουνας δεν πήγαμε και μας έμεινε απωθημένο, στο σύζυγο δηλαδή. Ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στον Σαμπόνις.










25 Σεπτεμβρίου 2022

Το σπίτι του Perkunas (The House of Perkunas) στην πόλη Κάουνας της Λιθουανίας (Ταξίδι στη Λιθουανία το καλοκαίρι του 2019)

To House of Perkūnas είναι ένα γοτθικό κτίριο στην πόλη Κάουνας της Λιθουανίας που αρχικά χτίστηκε από Χανσεάτες εμπόρους το 15ο αιώνα για να στεγάσει τα γραφεία τους (Συνομοσπονδία Γερμανών εμπόρων στη Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα). Το 16ο αιώνα πουλήθηκε στους Ιησουίτες καλόγερους. Το 19ο αιώνα έγινε σχολείο, θέατρο και τελικά ονομάστηκε "Οίκος του Perkunas", γιατί σε τοίχο του κτιρίου βρέθηκε μια φιγούρα που θεωρήθηκε ότι παριστάνει το Βαλτικό θεό της βροντής και του ουρανού, τον Perkunas. Σήμερα ανήκει στους Ιησουίτες και στεγάζει Μουσείο.


Ποίημα : "Πανικός" το ονόμασα. Παραθέτω πίνακα του Τάκη Χάτσιου, το Έργο αρ. 406 (2022) με τίτλο " Καπνοί σε φόντο κόκκινο "

Πανικός, φαινόμενο ή νόσος της εποχής. Περάσαμε κάποτε κι απ' αυτούς τους δύσκολους λαβύρινθους κι ας ήταν η ζωή γλυκιά, όμορφη, φιλεύσπλαχνη, κυρίως ευχάριστη, μερικές φορές σκληρή, άδικη ... όπως για τους πολλούς. Ευαισθησίες, τι να πω.

Πανικός

Ανάπτυξη απότομης ταχύτητας τροχών.
Διέλευση σηραγγών, ιδιαιτέρως των χιλιομετρικώς μακρών.
Μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων επί οδών εθνικών, περιφερειακών.
Μοναχικά ταξίδια εις άγνωστους τόπους δια μέσου ερημικών διαδρομών.
Οδήγηση εν μέσω σφοδρών κατακριμνησμάτων ατμοσφαιρικών.
Πτήσεις ένδο αεροπορικών σκαφών.
Επικοινωνίες άμετρες κι ανούσιες άνευ λακωνισμών.
Άγχος κι αγωνία έως τρόμου περί ασφαλείας και πορείας των παιδιών.
Συνευρέσεις μετά ανθρώπων και σογιών άκρως τοξικών και ενοχοποιητικών.
Φωνές, ερισμοί, διαξιφισμοί επί θεμάτων επαγγελματικών ή ενδοοικογενειακών.
Συμπόσια μετά ποτών κι άσωτων φαγητών, ιδιαιτέρως στομαχοεπιβαρυντικών.
Κλείσιμο εντός ανελκυστήρων και χώρων άνευ αποδραστικών οδών.
Σκέψεις δυσάρεστες επί θεμάτων ενοχλητικών, πιεστικών, υποχρεώσεων υποχρεωτικών.  ...


Εννοείται χωρίς βοήθεια, επί βοηθείας μετά εξηγήσεων επί των συμβάντων λογικών.
Εννοείται με σώας φρένας και λογικών συλλογισμών, παραλλήλως των παραλογισμών.
Εννοείται μόνοι εν μέσω πλήθους φυσιολογικών, άνευ παραδειγματισμού επί των συμπεριφορών.
Εννοείται φόβος για επανάληψη, μήπως τυχόν υπό των ιδίων συνθηκών.
Εννοείται άνευ οξυγόνου διαμέσου των λειτουργούντων ομαλώς αεροφόρων οδών.
Εννοείται εν πλήρει συνειδήσει περί της παρανοίας των σκέψεων αυτών.
Εννοείται επί εξυβρίσει των ιδίων εαυτών, αιτία των σκέψεων αυτών, καρφωμένων ως βδελλών.
Εννοείται μηδαμινή η συνδρομή αγκαλιάς, φιλιών, λέξεων παρηγορητικών.
Εννοείται εν μηχανισμώ αποδράσεως, απελπισμένης διαφυγής απροσδιορίστων χαρακτηριστικών.
Εννοείται με κινητό παρά χείρας προς κλίσιν βοηθείας οικείων ή ειδικών.
Εννοείται εφαρμόζοντας μεθόδους πρακτικάς αναγνωσμένων εκ των μέσων περί των σχετικών.
Εννοείται επί εκκλίσει βοηθείας και ξεσηκωμού της οικογενείας απορούσης πώς είναι δυνατόν.
Εννοείται καλέστε ό,τι δύνασθε, ασθενοφόρα, ιατρούς, ταχέως δια τον πάσχοντα εκ πανικών.  ...


Επί πανικών εις τον ειδικόν.

Ματίνα Γκούτζιου

 

Το Δημαρχείο της πόλης Κάουνας (Kauno rotušė), ο Δήμαρχος Jonas Vileišis, ο ναός του Φραγκίσκου Ξαβιέ των Ιησουιτών στο Κάουνας της Λιθουανίας (Ταξίδι στη Λιθουανία το καλοκαίρι του 2019)

Το Δημαρχείο στην Πόλη Κάουνας της Λιθουανίας βρίσκεται σε μια μεγάλη πλατεία του ιστορικού κέντρου της πόλης. Η πρώτη κατασκευή ανάγεται στον 16ο αιώνα και αρχικά ήταν μονώροφο. Αργότερα προστέθηκε δεύτερος όροφος και ένας οχταώροφος πύργος. Ο πρώτος όροφος χρησιμοποιούνταν για το εμπόριο και για τους δεσμοφύλακες, ο δεύτερος για το δικαστήριο, τον δικαστή, το ταμείο, το αρχείο και την καγκελαρία. Τα κελάρια χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση αγαθών και το υπόγειο του πύργου ως φυλακή. Ανακαινίστηκε επανασχεδιάστηκε και ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές, στην πορεία λειτούργησε ως εκκλησία, χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πυρομαχικών, ως κατοικία Ρώσων τσάρων, ως Λέσχη της Πόλης Κάουνας, ως Θέατρο, στέγασε την Πυροσβεστική υπηρεσία, το Αρχείο της Πόλης, ως Μουσείο ... και τελικά σήμερα είναι το Δημαρχείο της πόλης, αλλά και Μουσείο. Ονομάζεται και "Λευκός Κύκνος" και πράγματι έτσι κομψό και λευκό που είναι, θυμίζει έναν κύκνο. 

Στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, υπάρχει το άγαλμα του δημάρχου Jonas Vileišis. Χάρη σ' αυτόν, το Κάουνας αναπτύχθηκε σημαντικά στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Φραγκίσκου Ξαβιέ ή των Ιησουιτών του Κάουνας. Αρχικά το 17ο αιώνα ένα παρεκκλήσι, ενώ η κατασκευή και ολοκλήρωση ενός ναού έγινε κυρίως το 18ο αιώνα. Τον 20ο αιώνα ο ναός ανακαινίστηκε, αφού κι αυτός πέρασε από καταστροφές και διάφορες χρήσεις.  





24 Σεπτεμβρίου 2022

Το Παλάτι των Μεγάλων Δουκών της Λιθουανίας και το Εθνικό Μουσείο. (Ταξίδι στη Λιθουανία το καλοκαίρι του 2019)

Η ιστορία του Παλατιού ξεκινά από τον 15ο αιώνα, όταν κατασκευάζεται παλάτι στη θέση αυτή για τους Μεγάλους Δούκες της Λιθουανίας και αργότερα τους Πολωνούς Βασιλείς. Για τέσσερις αιώνες το παλάτι, γοτθικού ρυθμού τότε, ήταν το πολιτικό, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο της Πολωνο - Λιθουανικής Κοινοπολιτείας. Σήμερα, μπορείς να επισκεφτείς τα ανασκαμμένα υποστρώματα των παλαιότερων φάσεων του Παλατιού που κατεδαφίστηκε το 1801. Οι εργασίες για το νέο παλάτι ξεκίνησαν το 2002 στον χώρο του αρχικού κτιρίου και χρειάστηκαν 16 χρόνια για να ολοκληρωθεί το 2018 σε αναγεννησιακό ρυθμό για να ταιριάζει με τον καθεδρικό ναό του Βίλνιους δίπλα του, των Αγίων Βλατισλάου και Στανισλάου. Πολύ κοντά το Εθνικό Μουσείο του Βίλνιους, ο Πύργος Του Γεδιμίνα, κήποι, γλυπτά ... να χαίρεσαι τα όμορφα κτίσματα, την τέχνη, τη φύση. Σε μας οι άχρηστοι γνωρίζετε ...