Translate

28 Νοεμβρίου 2022

Kandura, Keffiyeh, Agal. Η ενδυμασία των αντρών στα Η.Α.Ε.. (Ταξίδι τον Οκτώβριο του 2022)




Τι κι αν είσαι στραβός, βλάκας, λειψός γενικά. Αν είσαι άντρας στο ισλάμ, και στα Η.Α.Ε. έχεις ισχύ, παραπανίσια δικαιώματα, ελευθερίες .... Πρέπει λέει να είσαι γεννημένος και πιστοποιημένα, ας πούμε, αρσενικό. Οι ομοφυλόφιλοι δεν γίνονται αποδεκτοί σ΄ αυτές τις χώρες, εκτός αν είναι τουρίστες. Σίγουρα υπάρχουν, αλλά ζουν υπό καθεστώς καταπίεσης και τρομοκρατίας. Όλοι, με αρσενικά ή μεικτά ή θηλυκά γούστα ή  ... - είναι πολλά τα φύλα πλέον - εφόσον δηλώθηκαν κατά τη γέννηση τους άρρενες ενδύονται την Kandura ή Dishdasha, τη μακριά λευκή ρόμπα, την κελεμπία που υπάρχει και σε άλλα χρώματα, όπως στο γκρι, στο καφέ, στο χρώμα της ώχρας κ.α.

Στο κεφάλι φοράνε το Ghutra ή Keffiyeh, το παραδοσιακό λευκό με κόκκινο καρό ύφασμα που συγκρατιέται στη θέση του με το agal, ένα μαύρο χοντρό κορδόνι, πολύ παλιά το κορδόνι με το οποίο έδεναν τις καμήλες. Εννοείται ότι οι συνθήκες ζωής, η τάξη, οι θρησκείες διαμόρφωναν τον τρόπο ένδυσης και εξακολουθούν σε μικρότερο βαθμό. Τα καλύμματα της κεφαλής στις αραβικές χώρες προστάτευαν κεφάλι και πρόσωπο από τον ήλιο, την άμμο της ερήμου, τη σκόνη.

Επιπλέον υπάρχει το Bisht ένα ρούχο που μοιάζει με σακάκι και φοριέται πάνω από την Kandura, συχνά από πλούσιους ή σε ειδικές περιστάσεις όπως γάμους ή άλλες τελετές. Λόγω ζέστης δε συνηθίζεται.

Συνήθως δε φορούν εσώρουχο, τουλάχιστον παραδοσιακά. Το απόκρυφα κάτω από την Kandura τα καλύπτουν με κάτι σαν πετσέτα, ένα πανί που στερεώνουν με κάποιο τρόπο. Σαφώς ο εξαερισμός του σώματος υπερτερεί σε σχέση με άλλες σύγχρονες ενδυμασίες.

Η ποιότητα των αντρικών ρούχων είναι ανάλογη του πλούτου. Στις αγορές και τα παζάρια είδαμε κελεμπίες από υφάσματα συνθετικά, αλλά και κελεμπίες βαμβακερές και μεταξωτές ζηλευτές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου