Translate

04 Νοεμβρίου 2022

Palm Jumeirah Monorail, Dubai. Η υπέργεια γραμμή του Ντουμπάι που διασχίζει κάθετα προς τη στεριά το τεχνητό νησί του Φοίνικα. (Ταξίδι τον Οκτώβριο του 2022)

Το κέντρο του Φοίνικα στο νησί Palm Jumeirah του Dubai διανύει κάθετα προς τη στεριά από την μια άκρη ως την άλλη μια μονοσιδηροδρομική γραμμή που το συνδέει με την ηπειρωτική χώρα. Το τρένο λειτουργεί μαγνητικά χωρίς οδηγό και εξυπηρετεί κυρίως τουρίστες. Αυτοί που μένουν στο Φοίνικα είναι πλούσιοι, κυκλοφορούν με πανάκριβα αυτοκίνητα, Lexus, Ferrari, Maserati, Porsche, Jaguar...κ.α. που δε γνωρίζω η φτωχή. Είναι και ένας τρόπος για να δεις το Φοίνικα από ψηλά, όχι αρκούντως ικανοποιητικά για να θαυμάσεις το σχήμα του. Εννοείται ότι μπορείς να νοικιάσεις ελικόπτερο ή να απολαύσεις το τεχνητό νησί με αεραθλήματα. Κοστίζουν ακριβά, αλλά και οι πλούσιοι δεν είναι λίγοι. Τον Φοίνικα τον διασχίσαμε και με το λεωφορείο μέρα για καλύτερη αίσθηση του χώρου και νύχτα για τα εντυπωσιακά φωτισμένα πολυτελέστατα ξενοδοχεία του και κτίρια. Μεταβαίνεις σ' αυτόν μέσω υποθαλάσσιου τούνελ.

Πανάκριβα ξενοδοχεία και πολυτελείς κατοικίες με ιδιωτικές παραλίες και πισίνες εκεί. Μάθαμε ότι οι Σεΐχηδες του Ντουμπάι για να προσελκύσουν εκατομμυριούχους αγοραστές στο νησί, χάρισαν κάποιες κατοικίες σε διάσημους, αστέρες του κινηματογράφου, ποδοσφαίρου, τραγουδιστές και λοιπούς ευνοημένους από τη στήριξη των ηλιθίων, όπως οι Μπέκαμ, η Κάιλι Μινόγκ ... που έλκουν τα ψώνια με τα πολλά λεφτά σαν μαγνήτης.

Το monorail άνοιξε το 2009, η υπέργεια σιδηροδρομική γραμμή έχει μήκος 5,45 χιλιόμετρα και εξυπηρετεί κάθε 11 λεπτά, κατά μέσο όρο 3000 επιβάτες την ημέρα.

























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου