Translate

17 Νοεμβρίου 2022

Emirates Palace στο Άμπου Ντάμπι, πολυτελές ξενοδοχείο, αλλά και κρατικός χώρος φιλοξενίας υψηλών προσκεκλημένων (ταξίδι τον Οκτώβριο του 2022)

Είχε η ξεναγός τα ποσοστά της στο Emirates Palace και αλλού, αλλά είχε να κάνει και με ανθρώπους που αυτού του είδους τις προτάσεις δεν τις καταπίνουν αμάσητες. Εξηγούμαι: Έγινε, λοιπόν, η πρόταση για καφέ και γλυκάκι στο Emirates Palace, ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο με ωραία αραβική αρχιτεκτονική, ένα αξιοθέατο και κόσμημα του Άμπου Ντάμπι. Γιατί όχι, αν δεν ακούγαμε την τιμή. Πενήντα ευρώ έκαστος! Ναι, αλλά ο καφές και το γλυκό θα είχαν βρώσιμα φύλλα χρυσού. Πέντε κιλά καθαρού βρώσιμου χρυσού καταναλώνονται στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο κάθε χρόνο. Μάλιστα, αλλά έλα που δεν τα μπορούμε αυτά. Καθόλου. Τόσο αναίσθητοι δεν είμαστε, ευτυχώς. Μας εκνεύρισε η πρόταση και προσπάθεια της ξεναγού να μας πείσει, αλλά σούρδα εγώ, βλάχος ο σύζυγος, σκεπτόμενοι άνθρωποι και οι δύο, διαφοροποιηθήκαμε. Μόλις οι τέσσερις από τους δώδεκα της ομάδας, οι άλλοι ήθελαν να δοκιμάσουν.

Εμείς πάλι κάναμε τις βόλτες μας στα τμήματα του ξενοδοχείου που επιτρέπεται μέσα και έξω. Το χρώμα της άμμου από τις μπεζ ως τις χρυσές αποχρώσεις κυριαρχούν μέσα και έξω και βέβαια η πολυτέλεια στα υλικά και τα αντικείμενα. Καταλαβαίνετε ποιοι μπορούν να πληρώσουν διαμονή σ' αυτό. Καθήμενοι βλέπαμε Ινδούς, Αμερικάνους, Γερμανούς, Άραβες πελάτες και άλλους σαν εμάς περαστικούς για να το δουν και να φωτογραφηθούν. Κάποια στιγμή που πεινάσαμε είπαμε να βγάλουμε το μποχτσά με τα σαντουιτσάκια από το ξενοδοχείο, αλλά προβληματιστήκαμε μήπως δεν το συνηθίζουν και ταραχτούν. Τέλος ξανανταμώσαμε με τους χρυσοποτισμένους, ίδιοι ήταν, μάλλον έκλαιγαν ήδη το πενηντάευρο κατ' άτομο για ένα κομματάκι κέικ και έναν καφέ με φύλλα χρυσού για μεγαλομανείς και ματαιόδοξους.

Ε ναι από κάποιους πρέπει να τα πάρουν για να μπορούν Σεΐχηδες, Βασιλείς, Αρχηγοί κρατών κ.α. υψηλά προσώπατα να διαμένουν δωρεάν στις υπερπολυτελείς σουίτες του ξενοδοχείου, να ντρέπεσαι να δεις και να πατήσεις, εννοείται με πρόσβαση από άλλες εισόδους, χωρίς επαφές με τους λιγότερο επιφανείς και πλούσιους, πόσο μάλλον με τους περαστικούς από το Emirates Palace. Ο ίδιος ο Σεΐχης του Άμπου Ντάμπι αποφασίζει σε ποιους θα διατεθούν οι σουίτες, αφού το ξενοδοχείο ανήκει στην οικογένεια και λειτουργεί και ως χώρος διακρατικών συναντήσεων, συμφωνιών, χορών, επίσημων μαζώξεων γενικά.

Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 2001 και άρχισε να λειτουργεί το 2005. Λόγω της πολυτέλειας του ονομάζεται Παλάτι. Το ξενοδοχείο έχει μήκος 714 μέτρα, περίμετρο 2,5 χλμ και έκταση 243.000 τ.μ.. Γύρω από το ξενοδοχείο υπάρχει πάρκο με κήπους και ιδιωτική παραλία 1.400 μέτρων. Στο πάρκινγκ κάτι αυτοκινητάκια, τύπου Φερράρι, Τζάγκουαρ κ.α. θηρία που δε γνωρίζω, σαφώς ο κόσμος αυτός δεν έχει καμιά σχέση με τον δικό μας. Είναι ένας άλλος κόσμος. 





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου