Translate

05 Νοεμβρίου 2022

Οι ουρανοξύστες του Ντουμπάι (ταξίδι τον Οκτώβριο του 2022)

Πολλοί οι ουρανοξύστες του Ντουμπάι, εντυπωσιακοί, όμορφοι, ό,τι πιο σύγχρονο αρχιτεκτονικά και τεχνολογικά. Θαρρείς ότι στο Εμιράτο αυτό και στο Άμπου Ντάμπι σε μικρότερο βαθμό ως προς το πλήθος αυτών των κατακόρυφων προς τον ουρανό κατασκευασμάτων, οι κατασκευαστικές εταιρείες συναγωνίζονται ποιοι θα κατασκευάσουν τον πιο όμορφο ουρανοξύστη, με τα πιο πρωτότυπα υλικά, με το πιο περίεργο σχήμα. Και τα καταφέρνουν να χτίζουν στην πρώην έρημο, όχι απλώς παλάτια, αλλά ουρανομήκεις κατασκευές, αξιοθαύμαστες. Ο ένας καλύτερος από τον άλλο, με κορυφαίο τον Burj Khalifa ως προς το ύψος, 830 μέτρα, ένα βουνό αλλά κομψό και λεπτεπίλεπτο, κόσμημα του Ντουμπάι.
Σπουδαίοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, και από την πατρίδα μας, εδώ δημιουργούν με φαντασία, μεράκι και τεχνογνωσία. Τώρα γιατί στη χώρα μου οι πολυκατοικίες συναγωνίζονται η μια την άλλη σε ασχήμια και κακογουστιά, τι να πω; Μάλλον το άρπα κόλλα θα φταίει.
Φαίνεται να αγαπούν τους ουρανοξύστες οι Εμιρατινοί και οι Σεΐχηδες τους στους οποίους ανήκουν κυρίως και οι κατασκευαστικές εταιρείες. Ποιοι μένουν εκεί; Συνήθως στεγάζονται στους ουρανοξύστες εταιρείες, γραφεία, ξενοδοχεία ... υπάρχουν όμως και απλησίαστες ως προς την τιμή πολυτελείς κατοικίες για ιδιαίτερα πλούσιους. Από την άλλη υπάρχουν οι φτωχοί για να τους καθαρίζουν εξωτερικά. Είδαμε πολλά συνεργεία με νέους μετανάστες δεμένους ή σε ειδικά αναβατόρια να τους καθαρίζουν από πάνω ως κάτω. Εντυπωσιακοί οι ουρανοξύστες τη μέρα, αλλά και φωτισμένοι τη νύχτα είναι ένα διαφορετικό και ωραίο θέαμα. 
Ψηφίζω μονοκατοικία και φύση. Μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα. 




























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου