Translate

25 Οκτωβρίου 2022

Παραδοσιακές αγορές (souk), Mall, συνοικίες, κυκλοφορία του κόσμου στο Ντουμπάι, τα προνόμια των Εμιρατινών. (Ταξίδι τον Οκτώβριο του 2022)


Κόσμο να προχωρά στους δρόμους είδαμε μόνο στις αγορές του Ντουμπάι, στην παλιά πόλη κυρίως, όπου τα μεγέθη είναι ανθρώπινα, το εμπόριο ανθεί κι οι άνθρωποι κινούνται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Κόσμος πολύς και στα τεράστια και πολυτελή εμπορικά τους κέντρα, όπου η δροσιά των κλιματιστικών αποτελεί καταφύγιο για τις καυτές μέρες των περιοχών αυτών και οι άνθρωποι ικανοποιούν τον υπερκαταναλωτισμό τους ή διασκεδάζουν στα εστιατόρια, καφέ, παγοδρόμια, χιονοδρομικά κέντρα των τεράστιων αυτών εμπορικών συγκροτημάτων ή Mall. Κόσμος στα ξενοδοχεία και στα ιδιαίτερα πολυτελή με τα αστρονομικά ποσά ανά βραδιά, κόσμος στις παραλίες, στις πισίνες. Αλλού το κλίμα και οι αποστάσεις δεν επιτρέπουν εύκολα την κίνηση των πεζών.

Υπάρχουν και στο Ντουμπάι συνοικίες μεγάλης έκτασης με κατοικίες μονώροφες ή διώροφες, όπου μένουν κυρίως οι ντόπιοι. Μάλιστα ο εμίρης του Ντουμπάι χαρίζει ένα σπίτι σε κάθε νιόπαντρο ζευγάρι, αρκεί να είναι Εμιρατινής καταγωγής, καθώς και ένα ποσό της τάξης των 100.000 χιλιάδων ντίρχαμ, δηλαδή περίπου 27.000 ευρώ. Εμιρατινοί είναι περίπου το 20% των κατοίκων, σήμερα ίσως το 30% και χαίρονται και άλλων ευεργετημάτων. Οι υπόλοιποι είναι μετανάστες και δεν απολαμβάνουν αυτά τα προνόμια. Σίγουρο είναι ότι οι μετανάστες εκεί πάνε για να δουλέψουν και όχι για να τους τρέφουν οι Μ.Κ.Ο.. Αυτές οι συνοικίες, λοιπόν, είναι σε ανθρώπινα μεγέθη, δεν υπάρχουν ουρανοξύστες εκεί, είναι σύγχρονες και όμορφες αρχιτεκτονικά, συχνά με αρκετά αραβικά στοιχεία. Υπάρχουν βέβαια και Εμιρατινοί που επιλέγουν να ζουν σε ουρανοξύστες. Ή σε συγκροτήματα του Φοίνικα, οι ιδιαίτερα ευκατάστατοι. Σε άλλες πάλι συνοικίες και περιοχές με μονώροφα ή διώροφα ή λίγο ψηλότερα κτίρια είναι συγκεντρωμένα ιατρεία και κλινικές, όπου δουλεύουν και Έλληνες γιατροί, κάποιοι επισκέπτες για ορισμένες μέρες τη βδομάδα ή το μήνα, κυρίως πλαστικοί χειρουργοί. 10.000 ντόλαρς περίπου το μήνα βγάζει ένας γιατρός σε νοσοκομείο του Ντουμπάι, μπορεί και περισσότερα. 

Απ' την άλλη οι περιοχές με τους  εντυπωσιακούς ουρανοξύστες του Ντουμπάι και οι τεράστιες λεωφόροι των έξι ή επτά λωρίδων ανά κατεύθυνση, το υπέργειο μαγνητικό μετρό χωρίς οδηγούς και σε δύο χρόνια τα αεροταξί, πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται. Πώς να κυκλοφορήσει κόσμος με τα πόδια σ' αυτές τις περιοχές, οι αποστάσεις είναι τεράστιες, με το υπέργειο μετρό οι πολλοί, μετανάστες και τουρίστες, και οι ντόπιοι με τα πολυτελέστατα αυτοκίνητα τους. Μ' αυτά κυκλοφορούν. Οι πιο ακριβές μάρκες αυτοκινήτων του κόσμου κυκλοφορούν στα Η.Α.Ε. και είναι χιλιάδες οι ιδιοκτήτες τους. Πολύς πλούτος.

Ένας τεράστιος καμβάς το Ντουμπάι απλωμένος σε έρημο που χρωματίστηκε με όλα τα χρώματα, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, με το παλιό και παραδοσιακό, αλλά και με το υπερσύγχρονο, αυτό που βλέπουμε σε ταινίες για τον μελλοντικό κόσμο και στην πόλη αυτή έχει αποκτήσει σάρκα και οστά.













































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου