Translate

22 Οκτωβρίου 2022

Dubai Frame ή ο Πύργος Κορνίζα της πόλης (Ταξίδι στο Ντουμπάι τον Οκτώβριο του 2022)


Ο Πύργος Frame είναι ένα παρατηρητήριο - Μουσείο, βρίσκεται στο πάρκο Zabeel - πολλά καταπράσινα πάρκα στην πρώην έρημο με χιλιόμετρα και χιλιόμετρα σωλήνων αυτόματου ποτίσματος και νοσοκομείο φυτών, αν κάποιο ασθενήσει - έχει ύψος 150 μέτρα και πλάτος 95 μέτρα. Είναι το μεγαλύτερο αρχιτεκτόνημα τέτοιου είδους στον κόσμο, μια κορνίζα που βλέπει προς την παλιά και τη σύγχρονη πόλη με τους ουρανοξύστες. 
Ναι, υπάρχει και στο Ντουμπάι 0παλιά πόλη με τα παζάρια της, μπαχαρικών, χρυσού, υφασμάτων στην Περσική αγορά, με του πουλιού το γάλα, υπάρχουν οι παλιές συνοικίες, οι πιο φτωχές όπου η αρχιτεκτονική είναι απλή με αραβικά στοιχεία ή χωρίς ιδιαίτερο χρώμα, με τζαμιά στριμωγμένα ανάμεσα σε κτίρια και τον μουεζίνη να ψάλλει πέντε φορές τη μέρα την προσευχή τους. Είναι οι περιοχές που θα δεις πολύ κόσμο να περπατάει, να εμπορεύεται, να αγοράζει, ένας κόσμος πολύβουος, χρωματιστός με ντόπιους και τουρίστες να επιδίδονται σε παζάρια. Μυρίζει εκεί Ανατολή, κάτι από το παλιό χρώμα μιας μικρής πόλης - ένα ψαροχώρι αρχικά - που σε άλλα σημεία του Ντουμπάι εξελίχτηκε σε ένα θαύμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, της τεχνολογίας, των ηλεκτρικών μέσων, του πλούτου, σε μια πόλη του μέλλοντος.
Το Dubai Frame είναι κατασκευασμένο από γυαλί, χάλυβα, αλουμίνιο και οπλισμένο σκυρόδεμα και εγκαινιάστηκε το 2018. Στο επάνω πλαίσιο του κάδρου, το δάπεδο είναι από γυαλί, στο κάτω πλαίσιο υπάρχει Μουσείο που δείχνει την ιστορία του Ντουμπάι , αλλά και βιντεοπροβολές που προβλέπουν το μέλλον του. Κι εκεί φαίνεται να υλοποιούν ό,τι πιο καινοτόμο.
















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου