Translate

06 Οκτωβρίου 2022

Η Ιερά Μονή της Οσίας Θεοκτίστης και το Παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης στην Ικαρία (Ταξίδι στο νησί τον Σεπτέμβριο του 2019)

Η Ιερά Μονή βρίσκεται κοντά στο χωριό Πηγή, στο διαμέρισμα του Ευδήλου, πλέον δε λειτουργεί ως Μονή, αλλά συντηρείται και φυλάσσεται από κάποιους σε υπηρεσία για το έργο αυτό. Παραδίπλα και το σκεπασμένο με βράχο παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης, μια διαμορφωμένη σπηλιά, που είναι και το εντυπωσιακό της επίσκεψης στο χώρο. Βέβαια και η διαδρομή από τον Εύδηλο ως τη Μονή πολύ όμορφη, θάλασσα και βουνό, η φύση με τους ήχους της, ιδιαίτερα μετά τον κεντρικό δρόμο του νησιού και τη στροφή προς το χωριό Πηγή, με τα τζιτζίκια να σου τρυπάνε τα αυτιά το καλοκαιράκι που είναι μοναδικό στα νησιά μας. Μαρτυρίες για τη Μονή υπάρχουν από το 1688, μπορεί να είναι και πιο παλιά και κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου γιορτάζει.

Το όλο συγκρότημα αποτελείται από το Καθολικό, δεκαπέντε κελιά και διάφορους βοηθητικούς χώρους. Το Καθολικό ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης, καμαροσκέπαστης βασιλικής και είναι πλούσια τοιχογραφημένο. Ο εικονογραφικός διάκοσμος περιλαμβάνει μορφές αγίων και μοναχών, σκηνές από τη ζωή του Χριστού, μορφές κτητόρων και χορηγών κ.τ.λ.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου