Translate

23 Οκτωβρίου 2022

Επταήμερο ταξίδι στο Ντουμπάι και Άμπου Ντάμπι, δύο από τα επτά Η.Α.Ε., τον Οκτώβριο του 2022

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ομοσπονδιακό κράτος που αποτελείται από επτά εμιράτα ( Άμπου Ντάμπι, Ντουμπάι, Φουτζάιρα, Σάρτζα, Ατζμάν, Ουμ αλ Καουάιν, Ρας αλ Κάιμα), στην ανατολική Αραβική χερσόνησο, στον Περσικό κόλπο.
Μακριά, αλλά με τα μέσα της εποχής κοντά. Το "πού το γεννάει η μάνα το παιδί και πού βρίσκεται" μέσα σε μια ή δυο μέρες ισχύει σήμερα. Βέβαια το συγκεκριμένο ταξίδι των επτά ημερών σε Ντουμπάι και Άμπου Ντάμπι, ουσιαστικά έγινε πενθήμερο, ιδιαίτερα για μας από τη βόρεια Ελλάδα. Κοζάνη - Θεσσαλονίκη με το όχημα, δυο ώρες νωρίτερα στο αεροδρόμιο για διαδικασίες, Θεσσαλονίκη - Αθήνα, τρεις ώρες νωρίτερα για τις διαδικασίες και πτήση τεσσάρων ωρών για Ντουμπάι. Αποσκευές και έλεγχοι, βράδιασε. Φτάσε και ως το ξενοδοχείο. Ήδη κουρασμένοι και έτοιμοι για ύπνο. Το ίδιο και στην επιστροφή. Με την Emirates ταξιδέψαμε πρώτη φορά. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι η καλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, με δεύτερη την Turkish airlines. Και σ' αυτό ο Ερντογάν τα κατάφερε περίφημα, έκανε το αεροδρόμιο της Κων/πολης διεθνές κέντρο πτήσεων προς κάθε προορισμό. Τα σκάφη τους με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, ατομικές οθόνες για να περνάς την ώρα σου, ακουστικά και φροντίδα με κουβερτούλες, μαξιλαράκια, μικροδωράκια, φαγητό, ροφήματα, περιποίηση, μεγαλύτερη ασφάλεια σε πιο σύγχρονα αεροσκάφη. Όσο για τα αεροδρόμια τους, άλλος ένας λόγος να ντρεπόμαστε για το καινούριο αεροδρόμιο μας, ένα κατασκεύασμα πρόχειρο και χωρίς έμπνευση μέσα και έξω. Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι που φτάσαμε είναι πολυτελές, προσεγμένο, διακοσμημένο, τα καρότσια για τις βαλίτσες δωρεάν, στο Ελεύθεριος Βενιζέλος πληρώνεις ένα ευρώ, τεράστιες οι διαφορές. Θα μου πείτε πετρέλαια. Ναι, αλλά αναλογικά με το κόστος των έργων το αποτέλεσμα εδώ είναι σχεδόν οικτρό. Και στο Μαρόκο το αεροδρόμιο είναι δεκάκις καλύτερο και στην Τουρκία και παντού σχεδόν, όπου πήγαμε, πλην Ελλάδας. Να μη μιλήσω για τα αεροδρόμια στα νησιά, για παράδειγμα στη Σαντορίνη, μια ντροπή. Θέλουμε τουρισμό, χωρίς υποδομές, πάλι καλά που μας σώζει η φύση της χώρας, οι θάλασσες, το κλίμα. Μόνον αγανάκτηση που καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε κάτι να μας κάνει περήφανους. Η ξεναγός μας μας είπε ότι το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι αποκλειστικά για πτήσεις της Emirates, που μάλιστα διαθέτει κι άλλα στο ίδιο Εμιράτο, στο Ντουμπάι, και ότι υπάρχουν κι άλλα αεροδρόμια για άλλες εταιρείες. Δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω, το τι σου λένε κάποιοι ξεναγοί είναι να το φοβάσαι.
Επανέρχομαι στο χρόνο των ταξιδιών για να φτάσεις σε έναν πιο μακρινό προορισμό. Ταλαιπωρείσαι κάπως, αλλά πώς αλλιώς να γνωρίσεις μέρη; Όχι, ότι ταξιδέψαμε πολύ και σε μακρινούς προορισμούς, αλλά η συνέχεια πάντα αποζημιώνει, ξεχνάς την κούραση και απολαμβάνεις. Το ίδιο και σ' αυτό το ταξίδι, ένα διαφορετικό προορισμό.

















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου