Translate

10 Οκτωβρίου 2022

Νοτιοδυτική Ικαρία μετά τα Θέρμα, Πύργος Δράκανου, ανατολική και βορειοανατολική Ικαρία (ταξίδι στο νησί τον Σεπτέμβριο του 2019)

Προς τα νοτιοανατολικά και μετά τον Άγιο Κήρυκο και τα Θέρμα Ικαρίας, πηγαίνοντας δηλαδή προς το αεροδρόμιο, το οδικό δίκτυο είναι λίγο καλύτερο και σε οδηγεί σε παραλίες πιο ήμερες απ' ότι στα νοτιοδυτικά και σε μικρούς οικισμούς, Νεάλια, Κεραμέ, οικισμός Φανάρι. Μετά μέσα από χωματόδρομο (ίσως και ένα μικρό τσιμεντοστρωμένο δρομάκι) στο μνημείο του ΕΚΑΒ, στον Πύργο του Δράκανου και στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας φρυκτωρίας (δηλαδή ενός παρατηρητήριου που χρησιμοποιούνταν για τη μετάδοση σημάτων με φωτιές). Τον Πύργο τον βλέπεις, τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης-φρυκτωρίας στο Ακρωτήρι Φανάρι τον μαρτυρά η πινακίδα. Ο Πύργος, μαρμάρινος, στρογγυλός, τριώροφος θεωρείται της εποχής του βασιλιά της Μακεδονίας, Δημητρίου του Πολιορκητή (337-283 π.Χ.). Ήδη βρίσκεσαι στα ανατολικά του νησιού. Εκεί, υπάρχει και παραλία γυμνιστών, αλλά πρέπει να κατεβείς σ' αυτή μέσα από κατηφορικό ανώμαλο μονοπάτι. Ηλικιωμένοι όντες, δεν επιθυμήσαμε να θυμηθούμε τα νιάτα μας, μια παρέα νεαρών μοτοσυκλετιστών όμως έψαχνε τον τρόπο ή το μονοπάτι μέσω του οποίου φτάνεις στην παραλία του Κοντού ή στο λάκκωμα των γυμνιστών κι από κει στην παραλία του Αγ. Γεωργίου. Ούτε με τις μηχανές μπορείς να πας εκεί, παρά μόνο με τα ποδαράκια σου. Άφησαν τις μηχανές και επιχείρησαν.
Ξαναγυρνάς στον οικισμό Φανάρι κι από κει, αν συνεχίσεις βορειοανατολικά, φτάνεις στο αεροδρόμιο και στις παραλίες του Αγ. Γεωργίου, στο Ιερό και στην Αγία Κυριακή. Στις παραλίες αυτές περισσότεροι οι ψαράδες παρά οι κολυμβητές. Μπορεί και τυχαίο, σίγουρα πάντως δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικές. Μετά το αεροδρόμιο και ένα μικρό καρνάγιο.





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου