Μια μικρή και ήσυχη πόλη περίπου 150.000 κατοίκων (με τα περίχωρα), διάσημη για τις πανεπιστημιακές της σχολές. Εκεί ιδρύθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο της Σκανδιναβίας και ένα από τα αρχαιότερα της Ευρώπης. Στην πόλη ξεχωρίζουν ως μνημεία ή αξιοθέατα ο Λουθηρανικός καθεδρικός ναός, ο ψηλότερος στις σκανδιναβικές χώρες, χώρος στέψης των βασιλιάδων της Σουηδίας και ο απλωμένος σε πολλά στρέμματα γης πανεπιστημιακός χώρος. Σ' αυτόν περπατήσαμε χαλαρά και αρκετά και ζηλέψαμε την ποιότητα που βιώνουν οι φοιτητές στους πανεπιστημιακούς τους χώρους, τα κτίρια, το πράσινο, την καθαριότητα. Εννοείται ότι και στην πόλη αυτή, όπως παντού στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα πιο παλιά κτίρια διατηρούνται, ακόμα και τα ταπεινά, και υπάρχει η παλιά και η νέα πόλη εκατέρωθεν του ποταμού Fyris που τη διασχίζει.
Οι φοιτητές της πόλης συνηθίζουν να λένε ότι το μόνο καλό της Ουψάλα είναι ότι απέχει μόλις 60-70 χιλιόμετρα από τη Στοκχόλμη, όπου και καταφεύγουν για διασκέδαση, αφού η νυχτερινή ζωή στην πόλη τους είναι ανύπαρκτη ή έστω ξενέρωτη και μόνο σπουδές, μελέτη και αθλητισμός δε λέει, αν είσαι νιάτο.
Στην πόλη αυτή είδαμε και αστικά λεωφορεία που κινούνται με βιοαέριο που παράγεται από την ανακύκλωση των σκουπιδιών της περιοχής. Στον πανεπιστημιακό χώρο εδρεύουν επίσης μετεωρολογικός σταθμός, κέντρο σεισμολογίας, αστεροσκοπείο που δίνουν παγκόσμιες προβλέψεις ή μελέτες για σεισμούς, τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές σε συνεργασία με τις άλλες επιστήμες και σχολές που υπάρχουν εκεί, όπου φοιτούν ως επί το πλείστον "αστέρια" της μάθησης.
Περπατήσαμε στον πανεπιστημιακό χώρο της Ουψάλα και ζηλέψαμε, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τα μαύρα χάλια των δικών μας πανεπιστημίων, των χώρων, των κτιρίων, των υποδομών, της καθαριότητας, των ανύπαρκτων αθλητικών εγκαταστάσεων για όλους τους φοιτητές και τόσων άλλων στα οποία χωλαίνουμε. Όχι σε επιστημονικό προσωπικό, αλλά σε τρόπους, νοοτροπίες, εγκαταστάσεις.
Θυμάμαι πώς κάποτε ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ουψάλα πλημμύρισε και όλοι απορήσαμε πώς κάτι τέτοιο συνέβη στη Σκανδιναβία; Για να δούμε, θα ξαναπλημμυρίσει; Συνήθως οι επεμβάσεις τους είναι άμεσες και καίριες. Για να δούμε τι θα γίνει και με τους δικούς μας πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια, δημοτικά πάρκινγκ, πλατείες ... κάθε που πέφτει περισσότερο νερό. Σε ποια χώρα άραγε θα ξεπουλήσουν οι έμποροι μπανιερό και ειδών θαλάσσης (αν κάνουμε χιούμορ); Γιατί αλίμονο κάποιες φορές τα πράγματα δεν είναι για να τα διακωμωδείς, αλλά εξαιρετικά σοβαρά και λυπηρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου