Translate

20 Ιουλίου 2022

Οι γυναίκες της Ναζαρέ (ταξίδι στην Πορτογαλία, Οκτώβριος 2021)

Η θεια μ' η Αμερσούδα τρία βρακιά φορεί ... οι γυναίκες της Ναζαρέ φορούσαν κάποτε επτά φούστες, τη μια πάνω στην άλλη, βρακιά δε γνωρίζω. Διαφόρων χρωμάτων και κοντές, όχι ιδιαίτερα κολακευτικές, αλλά η παράδοση, δηλαδή οι εργασίες που έκαναν κοντά στη θάλασσα, όπως το άπλωμα του μπακαλιάρου, επέβαλε και τον ενδυματολογικό κώδικα 
Η μία από τις φούστες ήταν μαύρη. Τη φορούσαν όταν οι άντρες τους, ανοίγονταν στον ωκεανό για ψαριές, σημάδι αγωνίας για τη μοίρα τους. Πόσο επικίνδυνο ο απρόβλεπτος, βαθύς και άγριος ωκεανός να είναι ο κύριος τροφοδότης σου. Σε κάποιες περιπτώσεις σημάδι ότι είναι μόνες και το πεδίο ελεύθερο. Αναλόγως την αγάπη που τους έδενε.
Κάποιες γυναίκες στη Ναζαρέ, φορούν τις φούστες αυτές, την παραδοσιακή τους ενδυμασία, και σήμερα για τουριστικούς λόγους. Αυτές που είδαμε εμείς πουλούσαν ξηρούς καρπούς και άλλα εδέσματα ή αναμνηστικά. Οι τουρίστες αδιάκριτα, με αγένεια ενοχλητική πέφτουν πάνω τους να τις φωταγραφίσουν, τις αγκαλιάζουν για τις ανάγκες της πόζας, χωρίς την άδεια τους κι αυτές κάθονται υπομονετικά, ελπίζοντας ότι θα αγοράσουν. Κάποιοι απομακρύνονται ξεδιάντροπα, νομίζουν οι ξεσαμάρωτοι ότι είναι υποχρεωμένες. 
Δίστασα να τις φωτογραφίσω, ακόμα κι όταν αγοράσαμε καραμελωμένους καρπούς από τον πάγκο τους, δε στήθηκα με την αναίδεια του εκμεταλλευτή, αλλά ένα δυο πλάνα, πολύ πολύ διακριτικά τα τράβηξα, όχι τα πρόσωπα τους, ίσα για να μπορώ να γράψω κάτι γι΄ αυτές.
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου