Translate

25 Ιουλίου 2022

Σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο και φασκόμηλο απ΄τον ψηλό Άι-Λια (Ιούνιος 2020)








Σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο (υπερικό το διάτρητο), φυτό με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και άλλες ιδιότητες. Λένε, ότι ονομάστηκε σπαθόχορτο, γιατί επούλωνε τα τραύματα των πολεμιστών από τις σπαθιές. Ο Παράκελσος είχε πει γι' αυτό ότι " Δεν είναι δυνατόν να βρεθεί καλύτερο φάρμακο για τις πληγές, διαθέσιμο σε όλες τις χώρες". Απ' αυτό παρασκεύαζαν και αλοιφή για να μη μυρίζουν οι νεκροί και γι' αυτό η ταρίχευση ονομάζεται και βαλσάμωμα. Εμείς κορφολογήσαμε λίγο σπαθόχορτο στην περιοχή του Κασλά, υπάρχει αρκετό και σε περιοχές του ψηλού Άι-Λια, και τώρα θα το αφήσουμε σε γυάλινα βάζα στο φως, όχι στον έντονο ήλιο για να μη ταγκιάσει το ελαιόλαδο, για 40-50 μέρες για πάσα ενδεδειγμένη χρήση του σπαθόλαδου στο μέλλον. Περισσότερες πληροφορίες για το σπαθόχορτο στο γκούγκλη.
Δίπλα στο σπαθόχορτο στεγνώνει το φασκόμηλο, στην Κοζάνη το λέμε και καντιλίνα, άφθονο στον ψηλό Άι-Λια, αφού φύεται σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους, στ΄ς μπιστιρές δηλαδή, για αφέψημα το χειμώνα, τα φύλλα του, αλλά και για τη μαγειρική και άλλες φαρμακευτικές χρήσεις, έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση του. Για περισσότερες πληροφορίες επίσης στο γκούγκλη.
Η συλλογή και το κορφολόγημα γίνεται πάντα με προσοχή, σεβασμό και αγάπη για τη φύση, χωρίς πλεονασμό, τόσο όσο για να ελαφρύνει το φυτό και να ξανατινάξει ανθούς και μικρά βλασταράκια. Από το 2020, δεν ξαναμαζέψαμε, έχουμε ακόμα φασκόμηλο, ίσως φέτος λίγο σπαθόχορτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου