Translate

04 Σεπτεμβρίου 2015

Το χέρι (που ισοπέδωσε το Βουκουρέστι)


Το χέρι του Θεού; Κατά κάποιο τρόπο, ναι! Αφού το χέρι του ηγέτη μπορεί ενίοτε να μετατραπεί σε χέρι επίγειου Θεού που αποφασίζει για όλα και για λογαριασμό όλων!

Έβγαινε, λοιπόν, το χέρι από το παράθυρο του πολυτελούς αυτοκινήτου και υποδείκνυε τις περιοχές, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με αρχοντικά και ιστορικά κτίρια, που έπρεπε να κατεδαφιστούν για να χτιστούν στη θέση τους το "σπίτι του λαού" - στο οποίο ο λαός δεν πάτησε ποτέ το ποδάρι του, αλλά ούτε ο Τσαουσέσκου πρόλαβε να χαρεί - και πέριξ αυτού τεράστια, πολυόροφα και στέρεα (ανθεκτικά ακόμα και για σεισμό 8 ρίχτερ) κτίρια πολυτελούς κατασκευής, προορισμένα για τα μέλη του κόμματος και της Σεκιουριτάτε. Τέλος σε κάποια απόσταση σύγχρονες ακαλαίσθητες και ευτελών υλικών πολυκατοικίες για το λαό (έχουμε κι εδώ παρόμοιες παλιές εργατικές πολυκατοικίες, οικοδομές της αντιπαροχής κλπ), όλους αυτούς δηλ. που ο Τσαουσέσκου ξερίζωνε από τα χωριά τους και την ύπαιθρο και τους μετακινούσε σε πόλεις πολύ μακριά από τις εστίες τους, για να αποτελέσουν την εργατική μηχανή της χώρας και στους οποίους δεν ταίριαζε τίποτα άλλο παρά αυτά τα καταθλιπτικά διαμερίσματα, ώστε να αποκτήσουν πιο εύκολα την ψυχολογία της μάζας. 


Το χέρι του Τσαουσέσκου εν πρώτοις και ο μεγάλος σεισμός των 7,4 ρίχτερ του 1977 έγιναν η αιτία που το ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου έχασε ένα μεγάλο μέρος της ομορφιάς του. Ιδιαίτερα για το "σπίτι του λαού" ή το σπίτι του κόμματος απαλλοτριώθηκαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο κτίριο στην Ευρώπη και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. Έχει ύψος 80 περίπου μέτρα και επιφάνεια 330.000 τετραγωνικά μέτρα, έχει 14 ορόφους με 3.200 δωμάτια, 60 διαδρόμους, 60 αίθουσες υποδοχής και είκοσι μέτρα κάτω από τη γη ένα τεράστιο αντιπυρηνικό καταφύγιο. Είναι φτιαγμένο από μάρμαρο, 3.500 τόνους κρύσταλλο και 900.000 τόνους ξύλο. Το κόστος της οικοδόμησης του ανήλθε στο 30% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Ρουμανίας.(https://el.wikipedia.org/wiki/Παλάτι_της_Βουλής_Βουκουρέστι)

Η πολυτέλεια του εσωτερικού του κτιρίου θυμίζει πολυτελέστατα ευρωπαϊκά παλάτια, τα οποία στάθηκαν και πηγή έμπνευσης για τον Τσαουσέσκου. Τεράστια χαλιά που υφάνθηκαν στο χώρο για τον οποίο προορίζονταν ώστε να είναι μονοκόμματα, πολυέλαιοι πολλών τόνων (ο βαρύτερος ζυγίζει 5 τόνους), χρυσοποίκιλτες οροφές, ξύλινες σκαλιστές επενδύσεις, ορθομαρμαρώσεις σε κίονες και τοίχους, βαριές κουρτίνες που υφάνθηκαν σε μοναστήρια (κάποιες ζυγίζουν 200 κιλά το φύλλο), τεράστιες μαρμάρινες σκάλες προσαρμοσμένες στο ύψος και το διασκελισμό του Τσαουσέσκου, ώστε να τις κατεβαίνει καμαρωτά και ανέμελα χωρίς ιδιαίτερη προσοχή κατά την υποδοχή των καλεσμένων του, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των χώρων.


Κι όλα αυτά την ώρα που ο λαός είχε δελτίο στα τρόφιμα! Παλάτια, λοιπόν, οι βασιλείς, παλάτια οι "δημοκρατικοί" ηγέτες, πρόεδροι κλπ, παλάτια οι κουμμουνιστές ηγέτες! Έτσι, οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα τα παλάτια μένουν, για να τα επισκεπτόμαστε εμείς οι τουρίστες και να ανοίγουν τα μάτια μας για την αλήθεια των πραγμάτων, ότι δηλ. κανένα πολιτικό σύστημα μέχρι τώρα δεν πέτυχε την ισότητα, την ισονομία, τη δικαιοσύνη ... που είναι ακόμα ζητούμενα! "Ήταν καλός ηγέτης ο Τσαουσέσκου μέχρι το 1973-74, αλλά από κει και πέρα μετατράπηκε σε δικτάτορα" μας είπε η Ρουμάνα και Βουκουρεστιανή ξεναγός μας" (https://el.wikipedia.org/wiki/Νικολάε_Τσαουσέσκου). 

Ευτυχώς το Βουκουρέστι παραμένει πανέμορφο στο ιστορικό του κέντρο και στις μεγάλες κεντρικές λεωφόρους. Όμορφα κτίρια, μεγάλες πλατείες, πάρκα, φαρδιά πεζοδρόμια και λεωφόροι, ποδηλατοδρόμοι, πεζόδρομοι είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του. Κάποια από αυτά δεν είναι καλοσυντηρημένα (εδώ είναι Βαλκάνια), όμως η ομορφιά τους παραμένει στους αιώνες και περιμένει αυτούς που θα την αναδείξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου