Η γυμνή ποδηλατοδρομία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 6/6/2014 για 7η συνεχή χρονιά.
Οι λόγοι και το μήνυμα μιας γυμνής διαδήλωσης:
α.Ότι εγώ δεν έχω να κρύψω τίποτα, παρουσιάζομαι δημόσια γυμνός, όπως γυμνή πρέπει να είναι και η αλήθεια.
β.Ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα τραβήξω την προσοχή σας και θα ευαισθητοποιήσω την κοινή γνώμη για τα ζητήματα που διαδηλώνω.
γ.Ότι πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τον πουριτανισμό και τη σεμνοτυφία, το γυμνό είναι η φύση μας και δεν πρέπει να προκαλεί.
δ.Ότι όλους εσάς που κυβερνάτε ή εκφράζετε το σύστημα σας έχω γραμμένους στα απόκρυφα σημεία μου.
ε. Ότι είναι μια ακτιβιστική δράση.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι μερικά από τα επιχειρήματα ενός γυμνού διαδηλωτή. Μάλιστα σερφάροντας στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι οι γυμνές διαδηλώσεις, δεν είναι σπάνιες, αλλά οπωσδήποτε όχι πολυπληθείς
Ο αντίλογος:
α. "Παν μέτρον άριστον", οτιδήποτε ακραίο χωλαίνει.
β.Οι γυμνές διαδηλώσεις είναι μόδα των τελευταίων ετών, ξενόφερτες, δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα του νεοέλληνα, αλλά του νεορκέζου, θα ταίριαζαν πολύ για παράδειγμα στα κορίτσια του sex and the city.
γ.Το σύστημα δεν χαμπαριάζει βλέποντας την τσουτσού σου. Ντυμένος ή γυμνός είσαι το ίδιο ανίσχυρος και ασήμαντος, όταν μάλιστα στα πανεπιστήμια η ΔΑΠ βγήκε πρώτη δύναμη (και εξαιτίας της αποχής βέβαια), ενώ γενικότερα η νεολαία στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών ψήφισε συντηρητικά, ακόμα και Χρυσή Αυγή.
δ.Αντί να κερδίσεις την προσοχή του κόσμου με το προκλητικό του γυμνού, κερδίζεις την κατακραυγή, ενώ συγχρόνως αποτρέπεις πολλούς άλλους να διαμαρτυρηθούν μαζί σου για τους ίδιους λόγους.
ε. Ο ακτιβισμός σήμερα απομακρύνεται από τον πρωταρχικό του σκοπό, γεννώντας έτσι αμφίβολα αισθήματα στην κοινωνία για τα πρόσωπα που τον εκφράζουν. Πολλά απ' αυτά δεν είναι ακτιβιστές κατ' ουσίαν, αλλά για την προσωπική τους προβολή, ευχαρίστηση ή διασκέδαση, αφού ο τρόπος ζωής τους είναι προσαρμοσμένος στα νεοελληνικά πρότυπα και απλώς περιορίζεται σε δράσεις εντυπωσιασμού.
Τι λένε οι ίδιοι οι ποδηλάτες (Πηγή: www.lifo.gr):
Οι στόχοι και η φιλοσοφία της Ποδηλατοδρομίας είναι βασικά οικολογικοί, και κοινωνικοί: Οι διοργανωτές επιθυμούν να τεθεί ένα συμβολικό "στοπ" στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και τη βία, να προωθήσουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, την ελευθερία της έκφρασης, και την απo-ενοχοποίηση του φυσικού γυμνού σώματος. Γυμνοί ποδηλάτες, γιατί αντιμετωπίζοντας την κίνηση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης με γυμνά κορμιά καταδεικνύεται συμβολικά το πόσο ευάλωτοι είναι απέναντι στη ρύπανση και στη βία. Γυμνοί για την απελευθέρωση από τα πρότυπα του σώματος που προτάσσει η βιομηχανία των ΜΜΕ, της μόδας και του σεξ.
Κλείνοντας να πούμε ότι ενδεχομένως οι γυμνές διαδηλώσεις να κερδίσουν με τον καιρό την αποδοχή του κόσμου. Προς το παρόν μάλλον ξενίζουν και δυσκολεύονται να πείσουν για την αποτελεσματικότητά τους.
Από: Ματίνα Γκούτζιου
Γενικά, οι μαζικές ειρηνικές εκδηλώσεις αποτελούν κοινωνική χειραφέτηση. Το γυμνό στις εκδηλώσεις αυτές δηλώνει/συμβολίζει τη φυσική υπόσταση της ανθρώπινης οντότητας. Πάντως το γυμνό έχει διαβαθμίσεις. Π.χ. η κοπέλα μου που είναι ακτιβίστρια-οικολόγος έχει συμμετάσχει σε γυμνή ποδηλατοδρομία στο Λονδίνο όχι εντελώς γυμνή, αλλά τόπλες φορώντας το τάνγκα μαγιώ της, όπως και πολλές από τις εκεί συμμετέχουσες, ώστε τηρώντας το "παν μέτρον άριστον" (που γράφετε) να μην προκαλεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ωραίο να διαδηλώνουμε για το στραβό, το άδικο, το κακώς κείμενο, για να διεκδικούμε την ειρήνη, την αξιοπρεπή διαβίωση, την ισότητα.....για χίλιους δυο λόγους μπορούμε και πρέπει να διαδηλώνουμε για να δείχνουμε σ' αυτούς που ορίζουν τις τύχες μας ότι κι εμείς είμαστε παρόντες, έχουμε κρίση, διεκδικούμε, αρνούμαστε να υποταχθούμε.....Το αν στις διαδηλώσεις φοράμε ή όχι ρούχα για μένα είναι δευτερεύον, η ουσία βρίσκεται στο μήνυμα κι όχι στην περιβολή. Περισσότερα επιχειρήματα ή αντεπιχειρήματα υπάρχουν στο άρθρο.
Διαγραφή