Translate

12 Ιουνίου 2022

Ο ναός του Αγίου Βίτου στην Πράγα ( Πράγα, Ιούνιος 2022)

"Δεν μπορεί να χάσει κανείς μια επίσκεψη στον καθεδρικό ναό του Σαν Βίτο στην Πράγα, όπου μπορεί να δει την κάρα του αγίου Αδαλβέρτου και του αγίου Βενσεσλάου, το σπαθί του αγίου Στεφάνου, ένα κομμάτι του Τιμίου Σταυρού, το τραπεζομάντιλο του Μυστικού Δείπνου, ένα δόντι της αγίας Μαργαρίτας, ένα κομμάτι από την κνήμη του αγίου Βιταλίου, ένα πλευρό της αγίας Σοφίας, τη σιαγόνα του αγίου Εομπάνο, τη ράβδο του Μωυσή, την εσθήτα της Παναγίας ...." Τα είπε σχεδόν όλα ο Ουμπέρτο Έκο για τον ναό στους Θησαυρούς των Καθεδρικών Ναών, μια από τις ομιλίες του στο βιβλίο του "Κατασκευάζοντας τον εχθρό".
Εντυπωσιακός και επιβλητικός ο ναός στέκει πάνω στο λόφο Χρατσάνι, μέσα στο ανακτορικό σύμπλεγμα, σε δεσπόζουσα για την πόλη θέση. Εκεί στέφονταν και ενταφιάζονταν οι βασιλείς της Βοημίας. Άρχισε να χτίζεται το 1344 και η κατασκευή του κράτησε πολλά χρόνια, με μεγάλο μέρος να ολοκληρώνεται στα χρόνια του Καρόλου Δ΄, αυτού του σημαντικού για την περιοχή βασιλιά. Κατά κάποιο τρόπο, ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Πράγας είναι προ του Καρόλου Δ΄ και μετά τον Κάρολο Δ΄. Όμως ταραχές και πόλεμοι, θρησκευτικοί και εθνικοί, αρπαγές και λεηλασίες, κατά καιρούς κατέστρεφαν ό,τι σε περίοδο ειρήνης προχωρούσε για τον ναό. Πολλοί αρχιτέκτονες, μάστορες, καλλιτέχνες εργάστηκαν στο διάβα των χρόνων για την ολοκλήρωση αυτού του κατασκευάσματος, γοτθικού ρυθμού, με επιρροές και από άλλα καλλιτεχνικά ρεύματα. Κάθε επέκταση, γωνιά, αντικείμενο του ναού και ιστορία.
Εμείς θαυμάσαμε το όλον, εντυπωσιαστήκαμε, και τώρα στο σπίτι μας φανταζόμαστε ιστορίες, κλοπές, αρπαγές και ίντριγκες γύρω από το ναό που η ικανή γραφή ενός συγγραφέα θα μπορούσε να κάνει όχι ένα , αλλά πολλά μυθιστορήματα με τις ανθρώπινες αδυναμίες και πόθους να ζωγραφίζουν τις σελίδες τους. 
Συμπτωματικά ξεκίνησα να διαβάζω το μυθιστόρημα του Ken Follet "Οι στυλοβάτες της γης" που ίσως με κάνει να εννοήσω το κτίσιμο ενός τέτοιου ναού τι σημαίνει. Ο Θεός να σε φυλάει.




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου