Translate

10 Ιουνίου 2022

Η γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα (Πράγα, Ιούνιος 2022)




Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1357 στα χρόνια του Καρόλου Δ΄ και τελείωσε περίπου μισό αιώνα αργότερα. Στιβαρή και ακλόνητη κατασκευή άντεξε και αντέχει, πλημμύρες, ιππήλατα, τραμ, λεωφορεία ... και πλήθος τουριστών σήμερα που έχει πεζοδρομηθεί, Αποτελεί μνημείο αρχιτεκτονικής κατασκευής, στολισμένο επίσης με πλήθος έργων τέχνης, με υπέροχη θέα ολούθε στην πανέμορφη Πράγα. Δε χορταίνεις να κοιτάς μνημεία, μνημεία, μνημεία ... ομορφιά, ομορφιά, ομορφιά .... 

Κάτω από τη γέφυρα ο ποταμός Μολδάβας ή Βλτάβα, που πάει να πει άγριο νερό. Συχνά πλημμυρίζει, γι΄ αυτό και τα έργα, αλλά και η συντήρηση της γέφυρας ανά τους αιώνες είναι συχνά. Εντυπωσιακά πλέγματα από κορμούς δέντρων στις 16 αψίδες της γέφυρας εμποδίζουν τα φερτά υλικά να χτυπήσουν τα πόδια της, ας πούμε, και να προκαλέσουν ζημιές. Επιπλέον συχνά κατώφλια, μικρά φράγματα, κατά μήκος του άγριου ποταμού, συμβάλλουν στην προστασία από τις πλημμύρες, αλλά και στην οξυγόνωση του νερού για τα ψάρια. Από τα φράγματα αυτά, πήρε την ονομασία της και η πόλη Πράγα, που πάει να πει κατώφλι. 

Η γέφυρα έχει μήκος 516 μέτρα και πλάτος 10 μέτρα. Τριάντα αγάλματα και συμπλέγματα αγίων την κοσμούν, αντίγραφα των πρωτοτύπων που βρίσκονται σε μουσεία. Την περπατήσαμε με ήλιο και βροχή από τη μια προς την άλλη κατεύθυνση, από την παλιά πόλη προς άλλες συνοικίες αρκετές φορές, είναι τόσα πολλά αυτά που έχεις να δεις τριγύρω. Υπέροχα, ειδικά όταν ο καιρός στην Πράγα είναι καλοκαιρινός και ηλιόλουστος, λίγες μέρες το χρόνο. 
















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου