Στο νυχτερινό κέντρο
Τώρα ποὺ παίζει τὸ βιολὶ κι ἔχουμε πιεῖ τόσο πολύ,
ποὺ μ᾿ ἕναν ἔρωτα τρελὸ σὰ νά ῾μαστε δεμένοι,
σ᾿ ἕνα συντρόφεμα ζεστό, βᾶνε ξανὰ νὰ ζαλιστῶ,
μέσ᾿ στ᾿ ὄνειρό σου νὰ κλειστῶ. Τὸ μόνο ποὺ μοῦ μένει.
Γιατὶ ἂν λείψει τὸ κρασὶ κι φύγεις ἄξαφνα κι ἐσὺ
καὶ βουβαθεῖ καὶ τὸ βιολὶ μὲ τὸ γλυκὸ βραχνᾶ του,
μεσ᾿ στῆς καρδιᾶς μου τὸ κενό, μεγάλο σὰ τὸν οὐρανό,
θ᾿ ἀκούσω πάλι τὸ βραχνὸ τραγούδι τοῦ θανάτου..
Βιογραφικά:
Ποιητής, που άκμασε κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, ένας από τους «καταραμένους» και «ιδανικούς αυτόχειρες» της λογοτεχνίας μας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της νεοσυμβολιστικής και νεορομαντικής σχολής.
Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1888 στην Αθήνα. Ήταν γιος του Λεωνίδα Λαπαθιώτη (1852-1942), αξιωματικού του ελληνικού στρατού με καταγωγή από την Κύπρο, που έφτασε ως το βαθμό του αντιστρατήγου και έγινε υπουργός Στρατιωτικών μετά από συμμετοχή του στο κίνημα στο Γουδί, και της Βασιλικής Παπαδοπούλου, ανιψιάς του Χαρίλαου Τρικούπη. Σε ηλικία δέκα ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Ναύπλιο, όπου τέλειωσε το σχολείο, έμαθε αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, ενώ παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και ζωγραφικής. Το 1905 γράφτηκε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, από την οποία αποφοίτησε κανονικά, χωρίς ν’ ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου.
Την ίδια χρονιά κι ενώ ήταν μόλις δεκαεφτά χρόνων δημοσίευσε στο περιοδικό «Νουμάς» το ποίημα «Έκσταση». Δεν ήταν το πρώτο του έργο, καθώς το 1901 σε ηλικία δεκατριών είχε γράψει το έμμετρο δράμα «Νέρων ο Τύραννος». Το 1907 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ποιητικού περιοδικού «Ηγησώ», στα δέκα συνολικά τεύχη του οποίου δημοσίευσε δεκαέξι ποιήματα ως το 1908, οπότε το περιοδικό έκλεισε και ο Λαπαθιώτης άρχισε τη λογοτεχνική και δημοσιογραφική συνεργασία του με την εφημερίδα «Εσπερινή» και το περιοδικό «Ελλάς» του Σ. Ποταμιάνου. Τον ίδιο χρόνο γνωρίστηκε με τον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο και τον Άγγελο Σικελιανό.
Με τη στολή του έφεδρου ανθυπολοχαγούΑκολούθησαν συνεργασίες του με τα περιοδικά «Δάφνη» και «Ανεμώνη» (1909-1910), την εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα» (από το 1924), το περιοδικό «Η Διάπλασις των παίδων» (1925), το περιοδικό «Μπουκέττο» (1931), με τη «Νέα Εστία», όπου δημοσίευσε μεγάλο μέρος του λογοτεχνικού του έργου, την «Πνευματική Ζωή» (1938) και τα «Νεοελληνικά γράμματα» (1940). Η μοναδική ποιητική συλλογή που εξέδωσε εν ζωή ήταν «Τα πρώτα ποιήματα» (1939).
Αυτό το ''πολυσυζητημένος ο Λαπαθιώτης όχι τόσο για το αριστουργηματικό έργο του όπως θα έπρεπε όσο για την ζωή του με την οποία προκάλεσε...'' μ' αρέσει όπως το γράφετε, σπεύδοντας η ίδια να το βάλετε σ' εφαρμογή προτάσσοντας ως πρώτη ανάρτησή σας ένα απόσπασμα απ' το you tube με όλες τις ''σκανδαλοθηρικές λεπτομέρειες'' μιας εποχής και δεύτερο το ντοκιμαντερ μου πάνω στη ζωή και το έργο του που, έτσι κι αλλιώς, τις εμπεριέχει, ωστόσο, σοφά, όχι μόνες τους - έτσι, σκανδαλοθηρικά. Τάκης Σπετσιώτης
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, κε Σπετσιώτη. Ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω, αλλά δεν σχολιάζουν συχνά (σπάνια για την ακρίβεια) τις αναρτήσεις του ιστολογίου μου και έτσι δεν ελέγχω τακτικά τα σχόλια. Όχι, η πρόθεση μου στο μικρό αυτό αφιέρωμα δεν ήταν να θίξω κατά προτεραιότητα τις ιδιαιτερότητες του Ναπολένοτα Λαπαθιώτη και να προτάξω το σκανδαλοθηρικό. Περισσότερο έπαιξε ρόλο η σειρά με την οποία έβρισκα τα στοιχεία. Εξάλλου στη συγκεκριμένη ανάρτηση κανένας σχολιασμός δεν είναι δικός μου. Υπάρχουν άξιοι μελετητές του και αποσπάσματα του δικού τους (και του δικού σας) κόπου και μελέτης ανάρτησα για να κάνω γνωστό τον ποιητή στο δικό μου περιορισμένο αναγνωστικό κοινό. Εννοείται πως με περισσότερη προσοχή θα μπορούσε το αφιέρωμα να είναι καλύτερο! Ευχαριστώ για την παρέμβαση σας, αλλά ξαναβλέποντας την ανάρτηση, δεν βλέπω αυτό που λέτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα όμως είμαστε πλέον φεισμπουκ φρεντς κ. Γκούτζιου, χαχαχαχα. Μην ανησυχείτε, μια χαρά είναι το αφιέρωμά σας και πολύ ευγενική η απάντησή σας. Αν διαβάσετε την μελέτη μου '' Χαίρε Ναπολέων'' - ΄Αγρα 1999, θα διαπιστώσετε μόνη σας, σε κάποια κεφάλαια, ότι το ''σκάνδαλο'' και η ''πολεμική''εξάλλου ήταν μέρος κι αυτά της τέχνης του Λαπαθιώτη - μια ''τέχνης της ζωής'' Να είστε καλά. Τ.Σ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα (σας) διαβάσω κε Σπετσιώτη! Βέβαια, αυτός ο διάολος, το διαδίκτυο (f/b, σερφάρισμα κλπ), μας στερούν ελεύθερο και πολύτιμο χρόνο από το διάβασμα βιβλίων, που είναι τόσα πολλά, ακόμα και για τους πιο διαβαστερούς! Ευχαριστώ για τον σχολιασμό σας, να είστε καλά κι εσείς.
ΑπάντησηΔιαγραφή