Translate

06 Ιουνίου 2018

Διαμαρτυρία για το κουτσούρεμα των δέντρων της γειτονιάς μου κατακαλόκαιρα

Κε Δήμαρχε, 
απουσίασα από την Κοζάνη για κάποιες μέρες και επιστρέφοντας στο σπίτι μου, η πρώτη θλιβερή εικόνα και διαπίστωση ήταν ότι στη θέση των όμορφων, φουντωμένων, καταπράσινων και σκιερών δέντρων που βρίσκονταν ακριβώς απέναντι από το μπαλκόνι μου υπάρχουν δυο κορμοί δέντρων. Άδειασε κι ασχήμυνε η γειτονιά! Πάει η κλαίουσα ιτιά, που ακόμα κι ο εργολάβος της αντιπαροχής τη σεβάστηκε, γιατί το δέντρο έχει την ιστορία του. Πάει και η κατάφορτη μουριά που χόρταινε τα πετεινά του ουρανού και τους περαστικούς που γεύονταν τους νόστιμους καρπούς της. Λέρωναν τα μούρα τα μπαλκόνια μας, αλλά σιγά το πράγμα. Τα δέντρα άρρωστα δεν ήταν (το μοναδικό άρρωστο δέντρο στο δρόμο, μια φλαμουριά, δεν κλαδεύτηκε), ηλεκτροφόρα καλώδια δεν εμπόδιζαν (κλαδεύονταν με κάποια συμπόνοια γι' αυτό), γιατί άραγε κουτσουρεύτηκαν σ' αυτό το βαθμό; Το συνεργείο του δήμου που τα έκοψε, ισχυρίστηκε (μας είπαν οι περίοικοι) ότι υπήρχε αίτημα για κόψιμο (ποιανού συμπολίτη μας;) και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου γι' αυτό, μάλιστα ότι χωρίς απόφαση του συμβουλίου, δεν πειράζουν ούτε φύλλο. Στον ίδιο δρόμο υπάρχουν άλλα δέντρα που έχουν κλαδευτεί, τα συγκεκριμένα, γιατί έχουν κουτσουρευτεί; Κε Δήμαρχε, θα μπορούσατε να δημοσιοποιήσετε αυτή την απόφαση για να δούμε ποιο το σκεπτικό και ποιοι την ψήφισαν, γιατί μας αφορά. 






Ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, δεν απάντησε, μολονότι η διαμαρτυρία κοινοποιήθηκε στη σελίδα του στο φβ, όμως αρκετοί φίλοι συμμερίστηκαν το πρόβλημα και ο καθένας σχολίασε με το δικό του τρόπο το συμβάν ή κατέθεσε τη δική του αντίστοιχη αρνητική εμπειρία για τις δράσεις του δήμου Κοζάνης στο φυσικό περιβάλλον και στην πόλη που ζούμε. 



Η φίλη, νηπιαγωγός, κ. Ειρήνη Λαρδούτσου Κούρτη που τόσο ωραία ποιήματα γράφει, διδάσκει Δημιουργική Γραφή σε παιδιά και ενήλικες και δραστηριοποιείται γενικότερα στο χώρο της επιστήμης, έρευνας και σχολικής εκπαίδευσης έγραψε τα εξής που αξίζει να μείνουν :


...αφιερωμένο σ όλα εκείνα τα δέντρα που παλεύουν για νερό στις πέτρινες πόλεις...
αφιερωμένο σ εκείνους τους ακριβούς μου φίλους που μου έδωσαν δροσιά μέσα στην πέτρα 
αφιερωμένο στη φίλη Ματίνα που τόλμησε πέτρινο λόγο σε μια συμπεριφορά ντουβαριών
αφιερωμένο σε μια μουριά που ήθελε ν ανθίσει και μια ιτιά που άπλωνε στον άνεμο τα μαλλιά της στην πόλη της Κοζάνης ...


Είμασταν εκεί…(5-6-2018)

Είμασταν εκεί θυμάσαι;
Πνίγαμε τις ρίζες μας στο άχαρο τσιμέντο
μα το σκληρό μανδύα της γης βαθιά σκαλίζαμε γυρεύοντας να βρούμε τον πυρήνα
"Για έναν πυρήνα ζούμε"
μου λεγες
"και δυο ανάσες
για ένα τιτίβισμα πουλιού με μια κρυμμένη πασχαλίτσα στον κορμό
για ένα τραγούδι…"
Κι ας σε φωνάζαν όλοι κλαίουσα
γιατί δε γνώριζαν πως το χαμόγελο το γνήσιο
μόνο μέσα στο δάκρυ μαρινάρεται
την ακριβή του γεύση για να δώσει
Κι ας με φωνάζαν όλοι άτσαλη κι απρόσεχτη μουριά,
με φλύαρους καρπούς
που το μπετόν με θράσος το λερώνω..
Δεν ξέραν όλοι βλέπεις
πως η κυρία Ματίνα στη βέραντα της
μέλωνε με τα μούρα μου
ούτε και πως τα μαλλιά της έπλεκε μαζί με τα δικά σου
Κανείς δεν ήξερε
αν θέλουμε ακριβείς να είμαστε
τα της σκιάς των δέντρων μονάκριβα παιχνίδια
Είμασταν εκεί θυμάσαι;
Και τώρα έχεις λόγο για να κλαις ιτιά μου κλαίουσα
κι εγώ πια λόγους στα πεζοδρόμια πίνακες μαβί να ζωγραφίζω πένθιμους
Ό,τι απέμεινε η μνήμη μας κι η μνήμη της σκιάς μας
εκεί στου ρείθρου το κενό
που ο ήλιος καίει άσπονδα
μαζί το παράλογο
το άτιμο
το φονικό το λάθος



Τελικά ο Δήμαρχος Κοζάνης, κος Λευτέρης Ιωαννίδης απάντησε με καθυστέρηση λίγων ημερών στη σχετική ανάρτηση στο φβ, γεγονός που τον τιμά. Η απάντηση του:

Κα. Γκούτζιου καλησπέρα, θα ήθελα να απαντήσω στην ανάρτηση σας σχετικά με το θέμα που αναδείξατε. Να ξέρετε πως στον Δήμο Κοζάνης και ιδιαίτερα στα ζητήματα διαχείρισης πρασίνου γίνεται καλή και επιστημονικά τεκμηριωμένη δουλειά. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε κλάδεμα σε δένδρα που φύονται στα πεζοδρόμια των οδών Γιάνναρη, Δορυλλαίου και Φιλλιπουπόλεως. Τα κριτήρια που συνυπολογίζονται σε κάθε επέμβαση είναι πολλά και ενίοτε αντικρουόμενα και κάθε περίπτωση κρίνεται μοναδικά, ανάλογα με το είδος του δένδρου και τις ιδιότητες του, τη θέση και τις συνθήκες ανάπτυξής του, το ιστορικό που είναι γνωστό και μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δένδρου, το σκοπό κάποιου έργου που εκτελείται και πρωτίστως την ασφάλεια του κοινού.

Στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου υπάρχει προγραμματισμός επεμβάσεων(κλάδεμα) για τις δενδροστοιχίες του Δήμου, συνήθως κάθε 3-5 χρόνια ανάλογα με το είδος του δένδρου και σε ορισμένα είδη κάθε χρόνο. Οι επεμβάσεις γίνονται σε συνδυασμό με τα αιτήματα των πολιτών για κλάδεμα. Στη Γραμμή του Δημότη(24610-34000) δίνεται το αίτημα του πολίτη, ο γεωτεχνικός χρεώνεται το ,αίτημα προσπαθεί να τηρεί τον προγραμματισμό που υπάρχει, γίνεται αυτοψία αν απαιτείται επέμβαση και εκτελείται η εργασία από συνεργείο δενδροκηπουρών υπό την επίβλεψη του γεωτεχνικού.
Για κλάδεμα δένδρων δεν απαιτείται απόφαση συλλογικού οργάνου. Γίνεται η επέμβαση ανάλογα με το είδος και τη θέση που βρίσκεται από το Τμήμα Πρασίνου και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με τις αρχές των γεωτεχνικών επιστημών.
Για κοπή δένδρων σε δημοτικό χώρο ετοιμάζεται φάκελος της κάθε περίπτωσης με εισήγηση γεωτεχνικού του Τμήματος Πρασίνου και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και στέλνεται για απόφαση ή μη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Στη συνέχεια διαβιβάζεται για απόφαση ή μη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αφού εκδοθούν οι παραπάνω αποφάσεις όλα μαζί κατατίθενται στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, ώστε να βγει απόφαση εργασιών μικρής κλίμακας για κοπή δένδρων. Και οι τρεις αποφάσεις αναρτώνται στη Διαύγεια και έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης για ενημέρωση.
Η ΔΕΗ έχει τη σχετική άδεια από το Τμήμα Πρασίνου, την οποία ζητάει αρχές κάθε έτους για να επεμβαίνει σε δένδρα που εμποδίζουν το δίκτυό της. Δεν κάνει όμως κλάδεμα του δένδρου αλλά απομάκρυνση μόνο των κλαδιών που εμποδίζουν και πολλές φορές χαλάει και το σχήμα του δένδρου. Γίνεται όμως για την ασφάλεια των πολιτών και έτσι στη συνέχεια γίνεται ολοκληρωμένη επέμβαση από το Τμήμα.
Συγκεκριμένα κλαδεύτηκαν δύο δένδρα σε είσοδο με χώρο στάθμευσης οικοδομής και κατοικίας στην οδό Φιλλιπουπόλεως. Στην ιτιά κλαίουσα υπήρχε προσβολή από βακτήριο το οποίο προκαλεί, μικρά καρκινώματα σε κλαδιά και φύλλα, ξήρανση κλαδιών και πτώση αυτών. Η καταπολέμηση δεν γίνεται με χημικά μέσα αλλά με αυστηρό κλάδεμα και απομάκρυνση των προσβεβλημένων βλαστών. Κλαδεύοντας απομακρύνθηκαν τα ήδη ξερά τμήματα του δένδρου και έγινε αντιληπτό ότι υπήρχε εσωτερική σήψη σε πολλά κλαδιά ενώ η εικόνα του δένδρου δεν έδινε τέτοια εντύπωση. Συνεπώς έγινε αφαίρεση των προσβεβλημένων βλαστών, έως το υγιές ξύλο ώστε να ξαναβλαστήσει υγιής κώμη και να είναι ασφαλής η κίνηση των πεζών και των οχημάτων των κατοικιών. Ως είδος δεν είναι κατάλληλο για φύτευση σε πεζοδρόμιο.
Η μουριά είχε έντονη προσβολή από μελίγκρα σε βλαστούς, φύλλα και καρπούς. Ως είδος για φύτευση σε πεζοδρόμιο προτιμάται η αρσενική μουριά ώστε να μην υπάρχει παραγωγή καρπών, που πέφτουν και είναι επικίνδυνοι κατά τη διέλευση των πεζών από το πεζοδρόμιο. Επειδή όμως με τα χρόνια το δένδρο μπορεί να παράγει(πιθανή μετάλλαξη) μούρα επιβάλλεται και εφαρμόζεται αυστηρό κλάδεμα για τη μη εμφάνιση του φαινομένου. Έγινε καταπολέμηση με αυστηρό κλάδεμα και όχι εφαρμογή ψεκασμού με χρήση χημικών μέσων, μέθοδος την οποία δεν ακολουθεί το Τμήμα Πρασίνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου