Translate

Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

Ένα ευρωπαϊκό παραμύθι


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ναζιστής Φινλανδός, ένας Έλληνας διεθνιστής αριστερός, ένας φασίστας Γερμανός, ένας Ολλανδός νεοφιλελεύθερος, ένας Γάλλος συντηρητικός σοσιαλιστής, ένας Ιταλός σοσιαλιστής, ένας δεξιός Ισπανός και προσπαθούσαν να συνεννοηθούν χωρίς Πολιτικό Μεταφραστή.

Ο Πολιτικός Μεταφραστής ήταν διακρατικός σύμβουλος των κρατών της ευρωπαϊκής ένωσης, εκτελέστηκε όμως ως προδότης της Ευρωζώνης και την θέση του πήρε ο Ευρώς, ο οποίος ενώ αρχικά έμοιαζε ριζοσπάστης και σωτήρας, αποδείχθηκε τελικά δικτάτορας και δυνάστης.

Ο Ευρώς δεν έχει τις αρχές και το ήθος του Πολιτικού Μεταφραστή. Δεν τον νοιάζει η ευημερία των λαών, η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή, ούτε η διατήρηση της πολυπολιτισμιτικότητας της Ευρώπης. Τον Ευρώ δεν τον αφορά η καλή συνεννόηση μεταξύ των κρατών, μήτε η διατήρηση των καλών διακρατικών σχέσεων. Ο Ευρώς μόνο άξονα του έχει να διατηρήσει την θέση του ως ισχυρού και φυσικά το μόνο δίκαιο για αυτόν είναι αυτό του ισχυρού. Καμία σημασία δεν έχουν για τον Ευρώ οι πολιτικές επιλογές των Φινλανδών ή των Ελλήνων. Γι αυτόν, αμφότεροι ναζιστές και διεθνιστές αριστεροί πρέπει να υπακούσουν στις δικές του προσταγές, στις δικές του πολιτικές γραμμές, οι οποίες έχουν ένα και μόνο στόχο: την εγκαθίδρυση του ως απόλυτου μονάρχη. Για τον Ευρώ, οι χώρες δεν είναι τίποτα άλλο παρά φέουδα.

Το τραγικό σε αυτό το παραμύθι είναι ότι τον Ευρώ τον διόρισαν τα κράτη σε μια προσπάθεια να ενωθούν ακόμα περισσότερο αναμεταξύ τους με ισχυρότερους δεσμούς. Αυτός όμως έκανε πραξικόπημα. Και επιβάλλεται δια της βίας. Κανείς δεν μπορεί να τον ανατρέψει. Βλέπετε, ο τύπος έφτιαξε ένα καταπληκτικό ιστό, την λεγόμενη ευρωζώνη, στον οποίο παγίδευσε άπαντες μετά την εκτέλεση του Πολιτικού Μεταφραστή. Αν ανατραπεί, χάος θα επικρατήσει σε όλα τα ευρωζωνικά κράτη, οι λαοί θα καταστούν πένητες, θα χάσουν όλα όσα πάλεψαν να αποκτήσουν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και θα είναι υπόδουλοι και πάλι. Στις ΗΠΑ; Στην Κίνα; Στην Ρωσία; Κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά σε ποιον, αλλά θα είναι υπόδουλοι κάπου στάνταρ. Σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε ένα νέο καταστροφικό πόλεμο. Με όπλα και βόμβες. Και όλοι ξέρουμε τι βόμβες υπάρχουν πια διαθέσιμες. Το χειρότερο κακό όμως είναι ότι τα κράτη μένοντας παγιδευμένα στον ιστό του Ευρώ, πάλι την ίδια κατάληξη θα έχουν, τον αργό και βασανιστικό θάνατο τους, ο οποίος θα οδηγήσει στα ίδια, μα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.

Η μόνη λύση είναι μια. Τα κράτη πρέπει πάση θυσία να καταλάβουν ότι πρέπει να αντιδράσουν στον Ευρώ, προσλαμβάνοντας έστω και κρυφά, κάτι σαν αντάρτικο, ένα νέο Πολιτικό Μεταφραστή, αλλά και ένα συμβούλιο ιστορικών και κοινωνικών μελετητών. Δεν φταίει, βλέπετε, μόνο η διαφορετική πολιτική γλώσσα για την ασυνεννοησία εντός της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά και οι διαφορετικές πολιτισμικές καταγωγές, οι διαφορετικοί ιστορικοί άξονες που κάθε έθνος έχει ακολουθήσει, τα διαφορετικά μονοπάτια νοοτροπιών που περπατάνε οι λαοί, καθώς και οι διαφορετικές συνθήκες που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε κάθε κράτος που δεν αλλάζουν ούτε με ευχολόγια, ούτε με αναθέματα, ούτε με αυτομαστιγώματα, ούτε με μνημόνια που επιβάλει δια της βίας ο Ευρώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου