Translate

15 Απριλίου 2018

Διασχίζοντας οδικώς την Αλβανία από το συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής ως τα σύνορα με το Μαυροβούνιο








Στην Αλβανία πολύ ήθελα να πάω, να δω πώς είναι αυτή η χώρα, να γίνω το αντίστροφο του Αλβανός τουρίστας, τώρα που μας παίρνει. Πηγαίνοντας για Δαλματικές ακτές τη διασχίσαμε από τα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής μέχρι και τα σύνορα με το Μαυροβούνιο, από το νότο προς το βορρά και τανάπαλιν. Τι είδε, λοιπόν, η Ελληνίδα τουρίστρια στην Αλβανία;


1. Μια χώρα με ωραία βουνά και ποτάμια, βρώμικα όμως, γεμάτα πλαστικό, σκουπίδια και μπάζα, όπου ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει. Στα απάτητα για τους ορειβατικούς συλλόγους θα πρέπει να είναι πανέμορφα.



2. Επαρχιακό οδικό δίκτυο, πλην κάποιων χιλιομέτρων πριν και μετά τα Τίρανα. Οι αυτοκινητόδρομοι περνούν μέσα από τις πόλεις, δεν υπάρχουν περιφερειακοί.

3. Οι Αλβανοί οδηγούν επικίνδυνα, λόγω των κακών οδικών δικτύων, φαντάζομαι. Γίναμε και μάρτυρες ατυχήματος μεταξύ Ι.Χ. και νταλίκας.

4. Το 70% τουλάχιστον (αυτή την εντύπωση σχημάτισα) των κατοικιών σε πόλεις και χωριά είναι καινούριες. Τα χαμόσπιτα των χωριών δεν υπάρχουν πλέον και οι πολυκατοικίες που θυμίζουν το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα στις πόλεις είναι λίγες. Στη θέση τους βλέπει κανείς τεράστιες και πολυτελείς κατοικίες στα χωριά (από καημό και μεράκι) και τεράστιες επίσης πολυκατοικίες στις πόλεις, αρκετές κακόγουστες, πολύ χρωματιστές και στολισμένες σαν νύφες. Δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά οι άνθρωποι, ήρθε κι ο καπιταλισμός, δοκιμάζουν νέα μοντέλα και πρότυπα ζωής.

5. Τα σπίτια μεν πολυτελή, οι δρόμοι στα χωριά ακόμα χωματόδρομοι. Οι ιδιώτες δούλεψαν σκληρά και φτιάχτηκαν, η κρατική μηχανή χωρίς λάδι σε πακέτα, πάμπερς, ας είναι και σε ντενεκέδες, πώς;

6. Πλυντήρια αυτοκινήτων, όπως τα γνωρίζουμε εμείς, δεν υπάρχουν. Βλέπεις σε σημεία των αυτοκινητόδρομων ένα λάστιχο να τρέχει κι έναν καναπέ παραδίπλα και αυτό είναι lavazh.

7. Η μικρή επιχείρηση και τα μικρομάγαζα ακόμα ανθούν. Στα Τίρανα, στο Ελμπασάν κι αλλού περάσαμε από δρόμους με πλήθος μικρών επιχειρήσεων που έσφυζαν από ζωή (οικοδομικά υλικά, καγκελαρίες, ηλεκτρικά είδη, είδη υγιεινής,επαγγελματικά ψυγεία, επιπλάδικα, κουρεία ....κοντά σ' αυτά μικροπωλητές, παζάρια, ό,τι θες.

8. Εγκαταλειμμένες οι βιομηχανικές μονάδες και οι υποδομές τους που λειτουργούσαν επί Χότζα, π.χ, αυτή της εκμετάλλευσης του βωξίτη για την οποία είχε στηθεί ολόκληρο σιδηροδρομικό δίκτυο με κοιλαδογέφυρες και σήραγγες.

9. Ούτε μια αγελάδα αγρότη δεν έβοσκε μόνη σε χωράφι χωρίς σχοινί και επίβλεψη. Φαίνεται πώς η ζωοκλοπή, ακόμα υπάρχει (αυτό συμπέρανα, ίσως και να μην ισχύει).

10. Η χώρα είναι σπαρμένη με πυροβολεία από την εποχή του κομμουνισμού. Σήμερα μια αγγλική εταιρεία ανέλαβε το γκρέμισμα τους (μας είπαν) για να πάρουν τις σιδερόβεργες από το μπετόν.

Για να μην κουράζω, φτάνοντας Ελλάδα και μετά το χάλι του συνοριακού μας σταθμού της Κρυσταλλοπηγής, ένιωσα κάπως Ευρωπαία στην Εγνατία οδό.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου