Translate

08 Σεπτεμβρίου 2015

"Γέφυρα φιλίας και ειρήνης" ή γέφυρα ταλαιπωρίας στα σύνορα Βουλγαρίας - Ρουμανίας;


Την περάσαμε στο ταξίδι μας προς τη Ρουμανία, αφού ενώνει τις δυο χώρες, Βουλγαρία και Ρουμανία στο φυσικό τους όριο, τον Δούναβη ποταμό, τον Ίστρο ή Τούνα των Τούρκων, που αποτέλεσε στους αιώνες τον μεγάλο υδάτινο δρόμο διακίνησης αγαθών, ιδεών, φίλων και εχθρών.


Η γέφυρα κατασκευάστηκε μεταξύ 1952 και 1954, επισκευάστηκε το 1999 και δυστυχώς μας έτυχε το λαχείο να συντηρείται εκ νέου όταν την περνούσαμε στο ταξίδι μας προς τη Ρουμανία φέτος. Τρεισήμισι ώρες κάναμε να την περάσουμε. Τις δυο απ' αυτές περιμένοντας σε μια ουρά χιλιομέτρων πριν τη γέφυρα, ενώ για μιάμιση ώρα μείναμε καθηλωμένοι στο ψηλότερο σημείο της! Ατελείωτος φαίνεται ο χρόνος σ' αυτές τις περιπτώσεις! Κρίσεις πανικού και ηρεμιστικά δεν αποφεύχθησαν! Επιπλέον στο κομμάτι της γέφυρας που ανήκει στη Ρουμανία η άσφαλτος ήταν σκαμμένη, με αποτέλεσμα το λεωφορείο, να τραμπαλίζεται σαν καρυδότσουφλο στο πέλαγος,  μολονότι πήγαινε με 10. "Εδώ είναι Βαλκάνια", "ρε, τράβα στη Δυτική Ευρώπη να αποφύγεις την ταλαιπωρία", "Τι το θέλαμε το ταξίδι", "να βρούμε άλλο δρόμο επιστροφής"..., η αγανάκτηση, και δικαιολογημένα βέβαια, ήταν μεγάλη! Στην επιστροφή ωστόσο περάσαμε τη γέφυρα αμέσως, χωρίς καμιά καθυστέρηση! Ήταν στο τυχερό μας!


Η «Γέφυρα της Φιλίας» έχει μήκος  2.300 μέτρα, είναι η πρώτη γέφυρα που κατασκευάστηκε για να ενώνει τις δυο χώρες πάνω από τον ποταμό Δούναβη και συγκεκριμένα τις πόλεις Ρούσε της Βουλγαρίας και Giurgiu της Ρουμανίας με αυτοκινητόδρομο διπλής κατεύθυνσης και σε δεύτερο επίπεδο (κάτω από τον αυτοκινητόδρομο) με σιδηροδρομική γραμμή.  Μόλις μετά από από 60 χρόνια μεταξύ Βίντιν και Καλαφάτ κατασκευάστηκε η γέφυρα "Νέα Ευρώπη", η οποία είναι γνωστή ως "Γέφυρα του Δούναβη 2". Περισσότερες πληροφορίες για "τη γέφυρα φιλίας"  εδώ


Όταν τελειώνει ένα ταξίδι, οι μικρές ή μεγάλες ταλαιπωρίες ξεχνιούνται και στο μυαλό μένουν οι εικόνες, οι εμπειρίες, οι ομορφιές, οι ευχάριστες και ανέμελες στιγμές, οι γνώσεις! Εξάλλου αν δεν υπήρχε ταλαιπωρία, μάλλον η γέφυρα αυτή θα περνούσε απαρατήρητη! Ουδέν κακόν αμιγές καλού και μακάρι στη ζωή να περάσουμε πολλά ακόμα γεφύρια που ενώνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου