Translate

Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Κοζάνη ή Σουρδία (Φρικηπαίδεια)

Για αναγνώστες με χιούμορ:

Κοζάνη, ή πιο επίσημα Σουρδία, είναι η πρωτεύουσα της Δυτικής Ομοσπονδιακής Δικτατορίας της Φραπεδιάς. Οι κάτοικοί της είναι γνωστοί και ως Σούρδοι (από το λατινικό Surditas = κώφωση), διότι προσποιούνταν ότι δεν άκουσαν κάτι - κοινώς ποιούσαν την νήσσαν - όταν φυσικά δεν τους συνέφερε. 
Η πόλη έχει σήμερα γύρω στους 50 - 60.000 κατοίκους, ενώ από το 1991 μέχρι το 2009 κυβερνιόταν από τον απόλυτο μονάρχη Πάρη Κουκουλόπουλο. Τον τελευταίο καιρό, και ενώ η μάστιγα με τις λακκούβες στούς δρόμους της πόλης έφτασε στο απροχώρητο, ο μονάρχης και ο διάδοχος του Λάζαρος Μαλούτας για να τις μειώσουν, διπλασίασαν την έκταση όλων των πεζοδρομίων, σε βαθμό που στον εναπομείναντα δρόμο να χωράει ίσα - ίσα μισή λακκούβα.
Η γλώσσα που κυριαρχεί στο κέντρο της Κοζάνης είναι η Κοζανίτικη, ενώ η Ποντιακή περιορίζεται στις πέριξ της κεντρικής πλατείας συνοικίες.
Ιστορία
Η ιστορία της Κοζάνης ξεκινά από τότε που ο Θεός δημιουργούσε τον κόσμο. Την 8η μέρα συγκεκριμένα αποφάσισε να τοποθετήσει σπίτια και κτίρια σε όλες τις πόλεις της γης. Τα σπίτια που του περίσσεψαν τα πέταξε στην περιοχή όπως να 'ναι, και έτσι δημιουργήθηκε η Κοζάνη. Αργότερα εμφανίστηκαν οι πρώτοι κάτοικοι - στενοί συγγενείς του homo Neadertal - με την ονομασία homo Kozaniticus. Το πετρώδες έδαφος της περιοχής (κοζανίτικα=μπιστιρές) συντέλεσε, ώστε οι κάτοικοι να διαμορφώσουν την χαρακτηριστική ιδιοσυγκρασία των Κοζανιτών. Κατά την τουρκοκρατία, οι Τούρκοι είχαν εξαπλωθεί σε όλη την Βαλκανική. Σε όλη; Όχι. Υπήρχε στην αυτοκρατορία ένα μικρό ελληνικό χωριό, που όμως καμιά φυλή δεν άντεχε να πλησιάσει, ούτε οι Τούρκοι. Έτσι η Κοζάνη είχε μια άλφα αυτονομία, και αποτέλεσε το αυτόνομο κρατίδιο του Σουρδιστάν.
Στην ιστορία της Κοζάνης έγινε μια μεγάλη και μοναδική πορεία, η λεγόμενη πορεία της κάπνας, όπου όλοι οι κάτοικοι, σύσσωμοι διαμαρτυρήθηκαν για την επιβολή απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Ήταν μεγάλη η νίκη κατά των καταπιεστών τους. Ο Κοζανίτης περήφανος κατάφερε να διατηρήσει το δικαίωμα να παθαίνει καρκίνο μέσα στα μπαρ 1x1 τ.μ. Άλλωστε κάτι τέτοιο είναι τελείως εναρμονισμένο με την ποιότητα του αέρα που εισπνέουν οι κάτοικοι.
Γεωγραφία
Η Κοζάνη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ψηλού-Αηλιά, σε υψόμετρο 720 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Απέχει 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αποτελεί τουριστικό προορισμό κύριως λόγω της κοσμοπολίτικης παραλίας του Αρίνταγα, η οποία βρίσκεται δυτικά της πόλης, στις πλαγιές του Ψηλού-Αηλιά. Η παραλία του Αρίνταγα είναι ο αγαπημένος τόπος διακοπών των απανταχού Σούρδων, αν και τα τελευταία χρόνια, λόγω της διάνοιξης της Εγνατίας Οδού και της εύκολης πρόσβασης στις παραλίες της Κατερίνης, ο τουρισμός στον Αρίνταγα παρουσιάζει πτώση.
Για τους αμύητους, ο Αρίνταγας μπορεί να είναι βουνό από γεωφυσικής άποψης αλλά από τη σκοπιά του Κοζανίτικου χιούμορ είναι κοσμοπολίτικη παραλία, όπου συναντιούνται όλοι όσοι αγαπούν το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ. Eπίσης έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται η φράση για να δηλώνει το πουθενά. "Που θα πάτε διακοπές;"  "Στον αρίνταγα!" Υπάρχει μάλιστα και ένα σχετικό τραγουδάκι:
Απού πάν' απ' τουν Αηλιά 
Φαίνιτι θάλασσα πλατιά. 
Κι ου Αρίνταγας 'που κάτου 
Όλους κότιρα γιουμάτους. 
Σ' τ'ς Ξηρουλίμνης τ'ν αμμουδιά 
Μπάνιου φκιάν τα Γριβινά.
Στιατσνοί, Σιρβιώτ' κι Βιλβινοί 
Μπάνιου φκιάν χουρίς βρακί. 
Τα βαπόρια τα τρανά 
Ξιφουρτών σην Καλαμιά. 
Στου Σκαφίδι του Χουριό 
Πάει του Καϊλιάρ' για τουρισμό. 
Σπούρτα, Βάντσα κι Μπουτζάκια 
Πάνι όλοι για καμάκια. 
Κι τα τρένα φουρτουμένα 
Φέρν τουρίστις απ' τα ξένα. 
Κι η Κουζάν' μι του μετρό 
Πάει για κουλύμπ' στου Βατιρό.
Κλίμα
Η Κοζάνη φημίζεται για τον καθαρό αέρα της (προσφορά της ΔΕΗ)   και τους υπέροχους χειμώνες που θυμίζουν Σιβηρία. 
Οικονομία
Το κύριο εισόδημα προέρχεται από τα σουβλάκια, τα μπαρ, τα κορόιδα τους φοιτητές και τη ΔΕΗ, η οποία προσλαμβάνει τους κατοίκους για να μη διαμαρτύρονται για τον καθαρό αέρα που τους παρέχει. 
Πολιτισμός
Τις 353 μέρες του χρόνου η Κοζάνη είναι μία τυπική χαλαρή μακεδονική πόλη, οι κάτοικοι της οποίας περνούν ατελείωτες ώρες παίζοντας με το καλαμάκι του φραπέ στα πολλά καφέ της περιοχής και περιμένοντας την Τσικνοπέμπτη. Αμέσως, και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα τα πάντα αλλάζουν. Όλοι βρίσκονται σε κατάσταση ευδαιμονίας και με μπροστάρη τον απόλυτο μονάρχη Πάρη Κουκουλόπουλο ξεχύνονται στους φανούς όχι περπατώντας, αλλά παραπατώντας (από το πολύ κρασί) στους ρυθμούς του Εθνικού Ύμνου της Κοζάνης, του γνωστού "Έντεκα". Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Σαλονικείς και άλλοι ερευνητές έρχονται για να μελετήσουν το περίεργο αυτό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να επικρατεί συνωστισμός, και η μετακίνηση στο κέντρο να γίνεται αδύνατη ή αλλιώς να μαζεύονται όλοι στα στενά του κέντρου "σα τ'ς μπουμπαναίοι στου σκατό".
Στην Κοζάνη λειτουργεί και το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, παγκόσμια γνωστό για τα 385 μόρια που χρειάζεσαι για να μπεις, με μεγάλο αριθμό άχρηστων τμημάτων.Τέλος στην  πόλη λειτουργεί και το άκρως εξοπλισμένο ΑΕΙ Δ. Μακεδονίας, το οποίο στεγάζεται σε σούπερ-μάρκετ και πολυκατοικίες, μοναδικής ποιότητας.
Σύμβολα
Εθνικός Ύμνος : Το Έντεκα
Έθνικό Σύνθημα: Πάρ' τ'ς σβάρνα! (ελληνικά = νίκησε τους)
Έθνικό Φαγητό : Γιαπράκια, Κιχιά, Κιφτέδις μι ζμί
Έθνικό άθλημα : Sourd Games
Επίσημη γλώσσα: Κοζανίτικα
Πινακίδες : KZ
Χρήσιμες φράσεις
Ντού!!! ου λύκους = είσαι ανεπιθύμητος
Ούρδα ανάλατη = ανόητε
Απόλκιν τα μπλάρια = έκανε εμετό
Έφκιασιν τουν κόυκου μπούφου = έκανε κάτι χωρίς επιτυχία
Τς καμάρουσιν = πέθανε
Μας τσάκουσαν οι χαραές = ξενυχτήσαμε ως το πρωί
Έχου άρρουστουν τουν Αργύρ’ = βρίσκομαι σε δυσχερή οικονομική κατάσταση 
Εθνικό ποτό = τσίπουρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου